Dicle Üniversitesi'ne bağlı Siirt Eğitim Fakültesinin sorunlarına dikkat çektiği için mahkum olduktan sonra geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuran gazeteci Cumhur Kılıççıoğlu (72) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ya, "önce dostane çözüm sonra adalet istiyoruz" dedi.
Kamu görevlisini eleştirdiği için hapse mahkum edilen Siirt Mücadele gazetesi sahibi Kılıççıoğlu, bianet'e "Bu kadar dosyanın AİHM'e gitmesinde bir vatandaş olarak ben de üzülüyorum. Biz zaten istemezdik ki. Ama o kadar bir haksızlık ki, belki de bu başvurularımız, önce dostane çözümü sonra da adilane çözümü getirir" şeklinde konuştu.
Kılıççıoğlu: Para değil, yanlışlık düzeltilsin istiyorum
Bakanın açıklamasının hatırlatılması üzerine de Kılıççıoğlu, "Utancın boyutlarının farkına varıyorlar. Bekliyoruz, yasal düzenlemelere de gitmeleri lazım. Sadece dostane çözüm değil, adilane bir çözüm getirilmeli. Ben davayı ödediğim parayı geri almak için açmış değilim. Bu yanlışlık düzeltilmeli. Geç bile olsa bakanın sözlerini de haksızlık etmeden anlayışla karşılıyorum ve günaydın diyorum. İnşallah bu iyiye vesile olur." diye konuştu.
Dosyasında kamu görevlisini eleştirdiği için mahkemenin, "ağırlaştırıcı hükmü" uygulamasını "gariplik" olarak nitelendiren gazeteci, üniversitenin duvarlarının çatlak olması, üniversitenin içinde kitap fuarı değil otomobil fuarı açılması veya intihal iddialarını gündeme getirmenin suç oluşturamayacağını vurguladı; devletin eleştiri algısını değiştirmesi gerektiğini söyledi.
"Bunlar kişisel bazda meseleler değil ki, icraatları eleştirmişiz. Kamu görevlisi daha rahat eleştirilebilmeli normal bir vatandaştan ne farkı olabilir ki? Padişahların çocuklarının bile böyle bir imtiyazları yoktu eskiden. Bir görevliye sen görevini yapmıyorsun dediğinde sanki ona hakaret ediyorsun gibi algılanıyor. Biz, bir de karineleriyle, fotoğraflarıyla ortaya koyuyoruz."
Davutoğlu, bu sabah NTV'den Murat Akgün'e verdiği röportajda, AİHM'de Türkiye aleyhine açılan birçok davanın yargıdaki aksaklıkları ortaya çıkardığını ifade etmiş, ifade özgürlüğü meselesine ilkesel baktığını, bu tür dosyalarda istisnalar dışında savunma yapmayacaklarını ve bu yolla dosya sayısını en aza indireceklerini söylemişti.
Üniversite yönetimi davacı, gazeteci mahkum
17 Haziran 2008'de Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi, Dekan Cemal Ergun Çelik'in kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla 50 yıllık gazeteciyi, mahkeme giderleri dahil 3 bin 200 TL tutarında manevi tazminat ödemeye mahkum etmişti.
Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asaf Varol'un şikayetiyle Kılıççıoğlu, 354 gün adli para cezası karşılığında 7 bin 080 YTL adli para cezasına mahkum edilmiş; beş yıl süreyle "yargı denetimi" baskısıyla yaşayamaya başlamıştı. Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi de, 30 Temmuz 2008'de de gazeteciyi, 2 bin 500 YTL tazminata mahkum etmişti. (EÖ)