Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman, üç yıldır tutuklu yargılandığı davada 14 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
10’u tutuklu olmak üzere toplam 21 kişinin yargılandığı davanın karar duruşması bugün Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (ACM) görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar duruşma salonuna getirilmezken savunmaları Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılıyla alındı.
Sanıkların avukatları ise duruşma salonunda hazır bulundu. Ataman'ın cezaevinde bulunduğu süre içerisinde ağır sağlık sorunları baş göstermiş, hali hazırda bulunan bağırsak ve mide hastalığı daha da ilerlemişti. Cezaevi doktorunun raporlarına rağmen Ataman ameliyat edilmemişti.
TIKLAYIN - Gazeteci Ziya Ataman 1185 Gündür Tutuklu
Savunmasını Kürtçe yaptı
Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ziya Ataman savunmasını Kürtçe olarak yaptı. 4 Temmuz’da görülen duruşmada Ataman savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirtmişti. Mahkeme bir yeminli tercümanı Ataman’ın savunması için duruşma salonunda hazır etti.
Ataman, önceki savunmalarını tekrarladığını belirterek ve aleyhindeki ifadelerin işkence altında alındığını ve sonrasında ifade veren kişilerin ifadelerini geri çektiğini hatırlattı.
Suçsuz olduğunu belirten Ataman, uzun süreli tutukluluğun çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden olduğunu ifade ederek beraatini ve tahliyesini talep etti.
"Kopyala-yapıştır mütalaa"
Ataman’ın savunmasını üstlenen Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) avukatları, Savcı’nın verdiği mütalaanın “kopyala-yapıştır” hazırlandığını belirterek Bu suça şahıslardan ulaşma çabasıdır. Sanıkların birçoğunun evi yanmış. Bir ajanda üzerinde dosya açılıyor” diye konuştu.
Mahkeme 14 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme “terör örgütüne üye olmak” suçundan Ziya Ataman’a 14 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
Ataman'a verilen ceza için istinaf yolu açık, avukatları karara itiraz edeceklerini belirtti.
Doğan: Bir kez daha hedef gösterildi
Duruşma sonrasında bianet'e açıklamalarda bulunan Ataman'ın avukatlığını üstlenen MLSA avukatı Zelal Doğan uzun zamandır Ziya Ataman'ın müdafiliğini yaptıklarından bahsederek şöyle konuştu:
"Ziya Ataman, gazetecilik faaliyetleri sebebiyle çok kez tehdit edilmiş, hedef gösterilmiş, saldırılara maruz kalmıştı. Tutuklanmadan önce ise bu tehditler karşısında mesleki faaliyetlerini sürdürmek için gittiği Van'da gazetecilik yapmaktaydı.
"Bu davada da Ziya Ataman'ın bir kez daha hedef gösterildiğini düşünmekteyiz. Davanın açılmasından itibaren gelinen süreçte Ziya Ataman'ın tutukluluk süresi üç yılı aştı. Bugün ise hukuka aykırı olarak elde edilmiş delillerin hükme esas alındığı bir yargılama sonucu örgüt üyeliği sebebiyle cezalandırılması ifade özgürlüğü başta olmak üzere birçok temel hakkını ihlal ediyor."
Ne olmuştu?
Gazeteci Ziya Ataman 11 Nisan 2016 tarihinden bu yana Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu. Gazeteciliğe mesleğe Beytüşşebap'ta Azadiye Welat ve Özgür Gündem gazetelerini dağıtarak başladı.
İlçede kolluk kuvvetleri tarafından gördüğü baskı nedeniyle önce Diyarbakır'a daha sonra da Van'a gitti. Burada DİHA muhabiri olarak çalışırken gözaltına alındı. Tutuklandıktan bir gün sonra da "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı.
Ataman ve diğerleri aleyhine tanıklık yapan tüm şahıslar mahkemede ifadelerinin işkence altında alındığını söyledi. Ataman'ın yargılandığı davada iddianame, tutuklandıktan tam 20 ay sonra, Aralık 2017'de hazırlandı.
Şimdiye kadar tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla mahkemeye çıkarılan gazeteci Ataman, ikinci duruşmasında SEGBİS arızası nedeniyle ifade veremedi. Şu ana kadar sadece birkaç dakika savunma yapabilen Ataman, uzun yıllardır bağırsak hastalıklarıyla mücadele ediyordu. Tutuklu bulunduğu süre boyunca Ataman'ın sağlık sorunları daha da ilerledi. (HA)