Gazeteci, çevirmen Suzan Zengin İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye oldu. Zengin, yaklaşık iki yıldır cezaevindeydi. bianet'e konuşan Avukat Gül Altay, "Bu kez duruşmada ilk kez gerçekten 'dinlendiğimizi' hissettik" dedi.
İşçi Köylü gazetesi çalışanı Zengin, 28 Ağustos 2009'da gözaltında alındıktan sonra tutuklandı. O tarihten beri Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde olan Zengin, Türk Ceza Kanunu (TCK) 314/2. "örgüt üyesi olmayıp örgüt adına suç işlemek" maddesinden, "TKP/ML-TİKKO örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle Beşiktaş'taki İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.
Hakkındaki iddianame Mayıs 2010'da açıklanan Zengin, bugünkü savunmasında da birlikte yargılandığı dört kişiyi tanımadığını, daha önce onlarla bir bağlantısının olmadığını ve bu iddiaların da delillerle kanıtlanamadığını tekrarladı.
Zengin, mahkemedeki ifadesinde, "Neden burada olduğumu bilmiyorum. Benim ne bu insanlarla ne de iddianamedeki eylemle bağım olduğuna dair tanık ve kanıt var. Çoğu sendika olan haber kaynaklarıyla, gazete telefonundan yaptığım görüşmeleri de kanıt olarak iddianameye kondu. Yasa dışı örgüt suçlamasına dayanak yapılmak istenen materyaller bundan ibarettir" dedi.
"Yasal yazı ve konuşmalar delil oldu"
Altay, daha önceki duruşmalarda olduğu gibi tahliye talebi gerekçelerini bugün de yinelediklerini dile getirdi. Altay, Zengin'in sendikalarla yaptığı görüşmelerdeki konuşmaların, kiminle yapıldığı açıklanmadan sadece içeriğiyle sorgulandığını ancak bu konuşmaların yasal kurumlarla yapıldığını, bu kez mahkemenin bu savunmayı kabul ettiğini açıkladı.
Altay, Zengin'in evindeki aramada bulunan "flash bellek"teki iki yazısının dava dosyasına kanıt olarak konulduğunu ancak bu yazıların zaten daha önceden İşçi Köylü gazetesinde yayınlanmış yazılar olduğunu söyledi.
Altay, "Her iki yazı da gazetede yayınlanmıştı ve yazılara dava açılmamıştı. Ancak şimdi mahkemede bu yazılar aramada bulunmuş yasadışı örgüt dokumanı olarak sunuluyor. Eğer yazılar yasadışıysa neden gazeteye önceden dava açılmadı?" dedi.
Altay, Savcı Kasım İlimoğlu'nun bu kez tahliye talep ettiğini, mahkemenin de talebi kabul ettiğini söyledi. Duruşma 3 Kasım'a ertelendi.
"Beş yıldır tutuklu olan gazeteciler var"
Zengin'e destek olmak için, duruşmaya, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Genel Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, Türkiye Yazarlar Birliği'nden Ragıp Zarakolu, Gazetecilere Özgürlük Platformu'ndan Yurdanur Atadar ile Mehmet Demir ve Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu'ndan (TGDP) Necati Abay ve yazar Nevin Berktaş katıldı.
bianet'e konuşan Abay, "Bugün cezaevlerinde beş yıldır tutuklu yargılanan gazeteciler var. Örneğin, Atılım gazetesi Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu... Zengin'in davası da Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin hukuksuz yargılamalarından biri. Türkiye'de basın özgürlüğünde ilerleme isteniyorsa bu mahkemeler kaldırılmalı" dedi. (AS)