Gazeteci hapse girecek mi?
Gazeteci Zeynel Abidin Kızılyaprak, günlük "Özgür Bakış" gazetesinin okurları için hazırladığı "1900'dan 2000'e Kürtler" Kronolojik Albümü'nün editörü olarak kaleme aldığı yazılarda "bölücülük propagandası" yaptığı gerekçesiyle yargılandı. 8 Aralık 2000'de, İstanbul 3 no'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) gazeteciyi 1 yıl 4 ay hapis ve 1.612.000.000 TL para cezasına çarptırdı. Dağıtımı henüz gerçekleşmeden 2 Şubat 2000'de toplatılan Albüm'ün editörü Kızılyaprak hakkındaki karar 14 Mayıs 2001'de Yargıtay'ca onandı.
ÇGD destekledi, İnfaz ertelendi
Ceza infazının ertelenmesi için 26 Haziran 2001'de savcılığa başvuran gazeteci ancak dört ay süreyle özgür kalabildi. Bunun için gazeteciye destek veren Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Merkezi, erteleme için gerekli 500 milyon lira tutarındaki kefaleti ödedi. Mahkemenin verdiği 1 milyar 600 milyon liralık para cezasını ise kendisi ödedi.
26 Ekim 2001'de süresi dolan gazeteci, "bölücülük propagandası" iddiasıyla düşünceyi ifadeyi suç sayan Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesinde önemli değişiklikler yapılmasını bekledi. Ancak, düzenlemeler ile tam ters yönde adımlar atıldı : Yasa maddesinin öngördüğü para cezaları on kat artırılırken, görüntü yoluyla işlenen suçlar da bu kapsama dahil edildi.
AİHM'e başvurdu
İç hukuk yollarının daha önce tüketilmiş olması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran gazeteci, reformlardaki yetersizliklere rağmen önümüzdeki hafta avukatı Mükrüme Tepe aracılığıyla, İstanbul 3 No'lu DGM savcılığına yargılamanın yenilenmesi için başvuracak.
Gazeteci umutlu değil
Ancak gazeteci Kızılyaprak çok umutlu görünmüyor. Hükümlü bulunduğu Kalecik Cezaevi'nden avukatı Aydın Erdoğan aracılığıyla ve yürürlüğe giren Uyum Yasaları'na dayanarak tahliye edilmesi ve yeniden yargılanması için 6 ay boyunca girişimler yapan gazeteci Fikret Başkaya, sonuç alamamış ve cezasını çekmeden tahliye olamamıştı.
Fikret Başkaya'ya red
Gazeteci Fikret Başkaya da, basın yoluyla "bölücülük propagandası" (TMY 8/1 maddesi) yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmış, verilen ceza 26 Ocak 2001'de Yargıtay'ca onanınca hapise gönderilmişti.
Uluslar arası basın örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), gazeteciler Kızılyaprak ve Başkaya konusunu bir süre önce Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugen ve yetkililerini uyarmıştı.
Zeynel Abidin Kızılyaprak kim?
Gazeteci Kızılyaprak, 1980'de siyasi bir dava çerçevesinde 5,5 yıl Adıyaman ve Mersin cezaevlerinde kaldı. Pelesor Yayınları sorumlusu olarak yargılanan Kızılyaprak, "Bir Askerin Anıları" kitabı nedeniyle "bölücülük propagandası" iddiasıyla 6 ay hapis cezasına ve 50 milyon lira para cezasına mahkum edildi. Dört aylık bir ertelemeden yararlanan Kızılyaprak, TMY 8. maddesinde 1995 yılında değişikliğe gidilmesiyle yeniden yargılandı ve beraat etti.
1997'de tutuklanan ve Gebze cezaevinde 2,5 ay kalan Kızılyaprak, bir ev baskının el yazılı bir belgeye rastlanması nedeniyle yargılandı ve ilk duruşmada beraat etti.
Yasal girişimlerinden sonuç alamaması durumunda, gazeteci Kızılyaprak, üçüncü kez hapse girecek. (NK)