Gazeteci-yazar Nezihe Araz önceki gün (25 Temmuz) hayatını kaybetti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Üyesi, Basın Şeref Kartı ve 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Araz için yarın saat 10.30'da Harbiye Kenter Tiyatrosu'nda tören düzenlenecek.
Araz'ın cenazesi, bu törenin ardından Levent Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazından sonra Yeniköy Mezarlığı'nda defnedilecek.
Olcayto: Mesleğin önemli isimlerinden birini kaybettik
TGC'den Turgay Olcayto, Araz için şöyle diyor:
"Gazete ve yazın dünyamızın önemli figürlerinden biriydi. Yazın alanında hem öyküleriyle hem tiyatro oyunlarıyla sivrildi. Ayrıca çok sayıda gazetede çalıştı. Yakın dostları arasında Hakkı Devrim ve yakın zamanda kaybettiğimiz Oğuz Toktamış var. Adeta bir üçlü gibi çok yakın çalışırlardı. Burhan Felek Hizmet Ödülünü aldı ki bu ödül 50 yıl hizmet edenlere veriliyor. Yani kendisi mesleğin önde gelenlerindendi."
Nezihe Araz kimdir?
Babası eski milletvekili Rıfat Araz olan Nezihe Araz 1922'de Ankara'da doğdu, 1941'de Ankara Kız Lisesi'ni, 1946 yılında ise, Ankara Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. 1950'de Resimli Hayat dergisinde gazeteciliğe başladı. Havadis,Yeni Sabah, Akşam, Tasvir, Yeni İstanbul, Yeni Gazete, Hürriyet, Milliyet ve Meydan Gazetelerinde çalıştı. Röportajları ve araştırmaları yayınlandı. Yunus Emre'nin ve Mevlana'nın hayatını "Dertli Dolap" ve "Aşk Peygamberi" adlı kitaplarda anlattı. Hz. Muhammed'in ve Fatih Sultan Mehmet'in hayatını anlatan biyografileri yayınlandı. Şiirlerini "Benim Dünyam" adlı bir kitapta toplayan Nezihe Araz'ın "Anadolu Evliyaları" adlı kitabı da en bilinen eserlerinden. Meydan-Larousse, Larousse-Gençlik ve Kaynak Kitaplar Yayınevi'nin hazırladığı Türkiye Ansiklopedisi'yle diğer yayınların yapımcı ve yayıncılığını yaptı. Anadolu halk törelerini, özellikle kadın giyim ve süs eşyasının özelliklerini ve bunlara ilişkin anekdotları derledi. Anadolu kadınları baş süslemelerinden bir koleksiyon oluşturdu. Orta Anadolu Yörükleri arasında yaptığı araştırmaları "Kırk Pencereli Konak" adıyla yayınladı. Nezihe Araz, Kent Oyuncuları tarafından sergilenen "Hayattan Yapraklar" adlı televizyon dizisini ve yine Kent Oyuncuları'nın sergilediği, "Akıllı Tavşan ve Güçlü Aslan", "Sihirli Fındıklar" adlı müzikli çocuk oyunlarını yazdı. Araz'ın Devlet Tiyatroları edebi kurullarınca repertuara alınan ve çeşitli tarihlerde oynanan oyunları şunlardır: "Bozkır Güzellemesi", "Öyle Bir Nevcivan", "Alacakaranlık", "İmparatorun İki Oğlu", "Afife Jale", "Cahide", "Ballar Balını Buldum." Ayrıca 1984'ten sonra televizyonda "Hanımlar Sizin İçin" adlı, kadınlara yönelik kuşak programları çeşitli aralıklarla yayınlandı. "O Kadın", "Ekmek Kavgası", "İhtiras Fırtınası", "Afife Jale" ve "Hanım" adlı senaryoları film oldu.
Nezihe Araz; Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde Behice Boran'ın asistanı iken çeşitli eylemlere de katıldı. Kenan Rıfai ve 20. Asırda Müslümanlık kitabının yazarlarındandır.
Eserlerinden başlıcaları: Benim Dünyam, Fatih'in Deruni tarihi; Anadolu Evliyaları, Peygamberler peygamberi Hazreti Muhammed, Peygamber'in Torunları, Dertli Dolap, Mevlânâ'nın Romanı, Gelin Canlar Bir Olalım.
Şiir kitapları: Benim Dünyam, Yalnız Ağaç
Yazdığı biyografiler: Hazreti Muhammed, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal'le 1000 Gün.
Araştırmaları:Dertli Dolap, Aşk Peygamberi, Kırk Pencereli Konak, Sihirli Fındıklar, Bozkır Güzellemesi, Öyle Bir Nevcivan, Alacakaranlık, İmparatorun İki Oğlu, Afife Jale, Cahide, Ballar Balını Buldum.
Senaryoları: O Kadın, Ekmek Kavgası, İhtiras Fırtınası, Afife Jale, Hanım. (EZÖ)