Gazeteci-yazar, "Her dağın gölgesi Deniz'e düşer" kitabının yazarı ve ödüllü "Min Dit" (Ben Gördüm) filminin senaryo yazarlarından Evrim Alataş yaşamını yitirdi.
Alataş, 1997 yılından bu yana gördüğü kanser tedavisi kapsamında iki hafta önce hastaneye yatmış, bir hafta önce de taburcu edilmişti. Alataş, bu sabah saat 8.00 sularında Diyarbakır'daki evinde öldü.
Meslektaşları ve okurları, cenazesinin şu anda tutulduğu Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı morgunun önünde toplanmaya başladı. Alataş'ın ailesi, bugün Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda taziyeleri kabul edecek.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş Alataş'ın ölümü dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı.
Doğduğu köyde toprağa verilecek
Alataş için yarın (13 Nisan) saat 12.30'da Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti önünde bir tören düzenlenecek. Ardından Alataş'ın cenazesi, dünyaya geldiği Malatya'nın Akçadağ İlçesi'ne bağlı Gölpınar Köyü'nde toprağa verilmek üzere yola çıkarılacak.
Diyarbakır'da anne ve babaları JİTEM tarafından öldürülen iki çocuğu anlatan "Min Dit" filmine, son olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden Behlül Dal Jüri Özel Ödülü verilmişti.
Ağırlıklı olarak Kürt Sorunu ve Alevilerle ilgili yazan, mizahı ve ironik üslubunu hiç terketmeyen Alataş, 10 Aralık 2006'de Radikal 2'de yayımlanan "Ölüler uyumaz!" yazısında, "Linç, Trabzon'da başlayıp Şırnak'a uzanabildiği için biz sanırım kardeşiz ve bütünleşmeliyiz" diyordu.
Alataş, 19 Kasım 2009'da Taraf gazetesi için de, "Demem o ki Alevi Türk ve Kürt-Alevi kardeşlerim; korkmamız ve çekinmemiz gereken "Sünniler" değil, bu sistemin ta kendisidir. Ordusuyla, derin devletiyle, cinayet şebekeleriyle bu sistem ve bu sistemi savunanlardır. CHP gibi... Vazgeçin CHP'den. Onur Öymen'in gitmesini beklemeyin, siz terk edin orayı. Bundan daha açık faşizm var mı? Ki siz benden iyi bilirsiniz faşizmin ne olduğunu..." diye yazıyordu.
Evrim Alataş kim?
1976'da Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Gölpınar Köyü'nde Alevi Kürt bir aileden dünyaya geldi. 1994 yılında gazeteciliğe başladı ve Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı.
Evrensel, Birgün, Özgür Politika gazeteleri, Esmer dergisi ve son olarak Taraf gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Yazıları Birikim, Amargi ve Tiroj dergileri ve Radikal 2 gazetesinde de yayımlandı.
Aram Yayınları'nca 2003 yılında yayımlanan"Mayoz Bölünme Hikayeleri" başlıklı kitabın da yazarıydı. "Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer" kitabıysa İletişim Yayınları'ndan Ağustos 2009'da yayımlanmıştı. (EÖ)