Malatya’da görev yapan gazeteci Mehmet Yalman, iki yıldır üzerinde hissettiği polis baskısının Hrant Dink anmasında silahlı bir kişinin provokasyonunu görüntülediğinden bu yana arttığını savundu.
Malatya’da yayın yapan Güneş TV ve malatyahabersaati.com.tr haber sitesi muhabiri Yalman, izlediği basın açıklamalara ait bültenleri polislere vermediği gerekçesiyle iki yıl önce başlayan baskıların, İnönü Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin gerçekleştirdiği bir basın açıklamasını takip etmek için üniversiteye gittiği sırada Terörle Mücadele (TEM) polislerince tehdit edilmesiyle sürdüğünü açıkladı.
Polisi sorguladı, hedef oldu
Sekiz yıldır Malatya’da habercilik yapan Yalman, 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul’da katledilen gazeteci Hrant Dink için doğduğu kent olan Malatya’da gerçekleştirilen anma sırasında bir kişinin silahlı saldırı girişimini görüntüleyip haber ajanslarına sağladıktan sonra polisin hedefi haline geldiğini ifade etti: “Özellikle Hrant Dink’in anmasında çektiğim ve polislerin saldırgan kişilere gerektiği gibi müdahalede bulunmadığının belgelendiği görüntülerden sonra polislerin hedefi haline geldim”.
Polise basın bülteni vermeyince...
Haberci, Dink anmasından sonra, son olarak, Birleşik Metal-İş üyelerinin gerçekleştirdiği greve destek olmak için kentte yapılan eylemi izlerken Emniyet tehdidiyle karşılaştığını aktardı:
“Yapılan basın açıklamasından sonra yanımda bulunan gazeteci arkadaşım ile yemek yemeye giderken, hiç tanımadığım ama sonradan kendisini Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde çalışan bir polis olarak tanıtan bir şahıs tarafından durduruldum. Benden basın bültenini isteyen şahsa bülteni vermeyince yanımdan ayrıldı. Yemek yiyeceğimiz yerde otururken ellerinde telsiz bulunan sivil polisler gelerek tekrardan basın bültenini istedi. Ben de vermek istemeyince bana kafa sallayarak ‘sen görürsün’ şeklinde tehditlerde bulundu”.
ÇGD Malatya:İç Güvenlik Yasası geçmeden başladı
Yalman polislerin bu tavrının devam etmesi halinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi’ne başvurarak polislerden şikayetçi olacağını söyledi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Malatya Şubesi Başkanı İbrahim Göçmen, Yalman’a yönelik polis baskısını kınadı. Göçmen, İç Güvenlik Yasası’nın tartışıldığı bir dönemde söz konusu uygulamaların hızlandığını ve gazetecilerin görevlerini yaparken sıklıkla antidemokratik uygulama ve baskılara maruz kaldıklarını açıkladı.
“İç Güvenlik yasasının meclise getirildiği ve yasallaşması sürecinde pratikte henüz yasalaşmadan ne yazık ki pratikte polislerimiz bu yasanın gereğini Malatya da başta bizim çağdaş gazeteciler derneği üyeleri olmak üzere bazı gazeteci arkadaşlarımız üzerinde uygulamaya başlamış olduklarını görüyoruz. Bu da bizi basın adına üzmüştür, üzmektedir.”
Bursa'nın Osmangazi İlçesi’nde de, Gazete Bursa'nın köşe yazarı Mehmet Ali Yılmaz, 3 Şubat’ta gazete binasına girerken iki kişinin saldırısına uğramış, başından ağır yaralanmıştı.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi Başkanı Aykut Güngör ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), saldırıyı kınamak için açıklamalar yapmıştı (EÖ).