Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Nedim Türfent’in “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşmasında avukatlar savunma yapmadı. Türfent’in avukatları ile mahkeme heyeti arasında tartışma yaşandı.
dihaber'in haberine göre Türfent’in hasta ve yaşlı akrabaları 6 saat adliye koridorlarında bekletildi. Yaşanan tartışmanın ardından 1’i gizli toplam 11 tanık dinlendi. 11 tanıktan Devran Bahadır, Nedim Türfent’i tanımadığını belirtti.
İkinci aranın ardından da avukatlar ve mahkeme heyeti arasında tartışmaların devam etmesi üzerine heyet, Türfent’in avukatı Harika Günay Karataş’ın salondan çıkmasını istedi. Bunun üzerine Türfent’in diğer avukatları da mahkemenin bu kararına karşı savunma yapmayacaklarını belirterek mahkeme heyetine tepki gösterdi.
Avukat Karataş, mahkeme heyetinin iddia makamına sorarak duruşmayı ertelemesi gerekirken usülsüz bir şekilde bu kararı kendi başına verdiğini dile getirdi.
Bir sonraki duruşma 1 Kasım'da görülecek.
Ne olmuştu?
Türfent, 12 Mayıs 2016’da, bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı, 13 Mayıs’ta "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Bu sırada sosyal medyadaki kimi hesaplardan Türfent'i tehdit eden paylaşımlar yapıldı.
İddianameden
Tıklayın - DİHA Muhabiri Nedim Türfent Tutuklandı
Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Türfent, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanıyor.
Savcı İlyas Abukan’ın hazırladığı iddianamede Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajları suç unsuru olarak gösterdi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine verildi.
Gazetecilikten “örgüt üyeliği” iddiası
Türfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı Abukan, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu.
Sosyal medya paylaşımları da suç sayıldı
Türfent’in sosyal medya paylaşımları de “örgüt propagandası” iddiasıyla suç delili olarak gösterildi. Savcı Abukan, Türfent’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde örgütün propagandasını yaptığını, bu şekilde zincirleme yoluyla örgüt propagandası” suçunu işlediği ileri sürdü.
İşkenceyle alınan tanık ifadeleri
Tıklayın - Gazeteci Türfent Davasında Tahliye Yok, Tanıklar İşkenceyi Anlattı
14 Haziran’da başlayan davada dinlenen 13 tanıktan 12'si soruşturma aşamasında verilen ifadeleri reddetti. İfadelerin tehdit, işkence ve kötü muamele ile alındığını beyan etti. (EA)