Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın tutuklu öğrencilerle ilgili verdiği araştırma önergesine, AKP'li vekillerin verdiği yanıt, "tutuklu gazeteciler" ile ilgili söylenenleri hatırlattı:
"Suçları arasında insan öldürme, uyuşturucu, gasp, hırsızlık, yaralama, cinsel suçlar, sahtecilik, dolandırıcılık var. Dediğiniz devede kulak..."
Bu açıklamayı yapan vekiller, "Cinayet ya da başka bir suçla suçlananların eğitim hakkı elinden alınabilir mi?" sorusunu da cevapsız bıraktı.
Öğrencilerle ilgili verilen araştırma önergesi; CHP, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kabul oyuna karşın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) vekillerinin oyuyla reddedildi.
"Neden kitaplardan korkuyorsunuz?"
Anayasa'nın, "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" şeklindeki 42. maddesini hatırlatan Ağbaba, araştırma önergesini sunduğu Meclis konuşmasında, öğrencilerin yargılanma sebeplerine şu örnekleri verdi:
"Parasız Eğitim" pankartı açmak,
Saç kestirmek,
Şemsiye taşımak,
Puşi takmak,
Yumurta taşımak,
Konser bileti satmak,
Üniversite yönetimini eleştirmek,
Basın açıklaması yapmak,
8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Gününe katılmak,
1 Mayıs'a katılmak,
YÖK'ü protesto etmek,
Kitap okumak
Kürtçe türkü söylemek...
Ağbaba, "Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) protesto eden öğrencilere ceza yağdığını, ancak YÖK'ün var olmasının asıl suç olduğunu" söyledi ve "YÖK'ü protesto etmek, ödüllendirilmesi gereken bir davranıştır" dedi.
Tutuklanan gençlerin evlerinden çıkan kitapların "suç delili" olarak iddianameye girdiğine değinen Ağbaba, "Neden kitaplardan korkuyorsunuz?" diye sordu.
Anayasanın 98., içtüzüğün 104. ve 105.'inci maddeleri uyarınca meclis araştırması açılmasını teklif eden Ağbaba'nın önergesinde özetle şunlar yer aldı:
"Hapishanedeki öğrencilerin eğitim hayatları kesintiye uğruyor ve ne hapishane ne okul yönetimleri bu konuya duyarlı. Öğrenciler, 'güvenlik gerekçesiyle' sınava alınmıyor, sınava gitmek istediklerinde yol ve yemek parası isteniyor, ders notları iletilmiyor."
"Öğrenciler tutuklandığında çoğu üniversite yönetimi, öğrenciler hakkında disiplin soruşturması başlatıp yargı kararı kesinleşmeden öğrencilere uzaklaştırma ve okuldan atılma gibi cezalar veriyor. Masumiyet karinesi hiçe sayılarak peşinen cezalandırılma uygulanıyor."
"Puşi ve pankart devede kulak"
AKP İstanbul Milletvekili Bülent Turan ise öğrencilerin "puşi takmakla" değil, "insan öldürme, uyuşturucu, gasp, hırsızlık, yaralama, cinsel suçlar, sahtecilik ve dolandırıcılıkla suçlandığını" söyledi ve Ağbaba'nın verdiği örnekleri "Devede kulak" olarak niteledi.
Turan, hakkında yazılan iddianamede "puşi takması" delil olarak gösterilen tutuklu öğrenci Cihan Kırmızıgül'ün de "silahlı örgüte üyelikle" yargılandığını, suçunun puşi takmak olmadığını söyledi. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Turan'a, "Adalet Bakanı Sadullah Ergin gibisin, o da gazetecilere 'terörist' demişti" cevabını verdi.
Ergin, 27 Aralık 2011'de yaptığı açıklamada, "Uluslararası kuruluş CPJ'ye göre, Türkiye'de sadece 8 kişinin gazetecilik mesleğinden dolayı haklarında soruşturma açılmıştır" demişti.
"Bağımsız yargı" vurgusu
AKP Eskişehir Milletvekili Salih Koca da Turan'ın öğrencilerin suçlarıyla ilgili yaptığı açıklamayı tekrarladı ve "yargının bağımsız olduğunu" söyledi.
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de Meclis'teki görüşmede söz alarak Ağbaba'nın araştırma önergesine destek verdiklerini açıkladı ve "Öğrencilere düşünmek, okumak, konuşmak, eleştirmek, protesto etmek yasaklanmış, bütün eylemleri suç kapsamında" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur "Öğrencinin bir sınava girebilmek için ring aracı kiralaması gerekiyor ve bunun bedeli ise 1000 lira" dedi.
MHP, BDP ve CHP'nin evet oyu verdiği önerge, AKP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. (AS)