Kürdistan Topluluklar Birliği'nin (KCK) kent yapılanmasına yönelik operasyon kapsamında 10 Aralık 2009'dan beri tutuklu bulunan Adana Radyo Dünya yayın yönetmeni Kenan Karavil ile ilgili kararın 16 Ekim'de çıkması bekleniyor.
Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, 22 Ekim 2010'dan beri yargılanan Karavil ve Azadiya Welat Adana temsilcisi Seyithan Akyüz'ün KCK yapılanmasının içinde oldukları gerekçesiyle "PKK örgüt üyesi" olarak cezalandırılmalarını talep etmişti.
Adana özel yetkili 8, Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarına 16 Ekim'de esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verdi. Karavil'in avukatı Vedat Özkan, bianet'e davanın esas hakkında savunmalarını sunacakları 16 Ekim'de son bulabileceğini ifade etti.
Adana'da KCK operasyonu çerçevesinde 15 Ağustos 2008 tarihinde jandarma ve polisin gerçekleştirildiği operasyonda aralarında Misis Belediye Başkanı Burhan Aras, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Adana eski İl başkanı Zeki Karataş, Seyhan İlçe Başkanı Mehmet Nardan, Yüreğir İlçe başkanı Durmaz Özmen'in de bulunduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 12 kişiyse tutuklanmıştı. Ardından devan eden operasyonlar sırasında da Karavil gözaltına alınıp tutuklanmıştı.
Kürkçüler F Tipi Cezaevinde tutulan Karavil, "Örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla 8 ile 22,5 yıl arasında hapis istemiyle yargılanıyor.
KCK İstanbul: Tahliye talepleri haftaya
Akademisyenlere yönelik KCK davasına ise bugün (5 Ekim) İstanbul özel yetkili 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. DİHA'ya göre, bu ikinci duruşmanın dördüncü gününe 2 bin 400 sayfalık iddianamenin 508. sayfasından itibaren TRT spikerlerince okunmasıyla başladı
Aralarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Parti Meclis üyesi ve Azadiya Welat gazetesi yazarı Hasan Özgüneş, çevirmen Ayşe Berktay ve BDP İstanbul il ve ilçe yönetici ve üyelerinin tutuklu yargılandığı davanın duruşmasını BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel izliyor.
124'ü tutuklu 205 sanığın yargılandığı davada, önümüzdeki hafta başında mahkemece tahliye taleplerinin kayda geçirilmesi bekleniyor.
Diyarbakır KCK'da iki dosya birleşti
110'u tutuklu 175 Kürt siyasetçisinin yargılandığı KCK Diyarbakır Davası'na da 59. duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.
Duruşmaya, aralarında Kürt siyasetçi Hatip Dicle ve BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak'ın da bulunduğu 64 sanık raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı. Aralarında Diyarbakır Gün TV yayın yönetmeni Ahmet Birsin'in de bulunduğu 47 sanığın tutuklu bulunduğu davanın duruşmasında kapatılan DTP Kadın Meclis üyesi Fadile Bayram'ın delil ikamesine başlandı.
İstanbul'da akademisyenler ve gazetecilere yönelik KCK yargılamalarında olduğu gibi Diyarbakır'da ana dava da, mahkemeler "Kürtçe savunma hakkı" tanımadığı gerekçesiyle tıkanıyor. Ayrıca, sanık avukatları, savunma haklarının hukuka aykırı şekilde kısıtlandığı gerekçesiyle de mahkeme heyetleriyle sıkça karşı karşıya geliyorlar.
Tayip Temel açlık grevinde
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, DİHA editörü ve Azadiya Welat eski genel yayın yönetmeni Tayip Temel'in de 15 sanıkla birlikte tutuklu yargılandığı 23 sanıklı KCK davasını 6 Ağustos'ta Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ele aldığı KCK ana davasıyla birleştirilmesine karar vermişti.
Tahliye talepleri reddedilen Temel, "örgüt yöneticisi olmak" (TCK 314/1) ve "örgüt propagandası yapmak" (TMK 7/2) suçlamasıyla yargılanıyor.
Temel, PKK ve PAJK tutuklularının başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevine destek verdiğini Eylül sonunda açıklamıştı. Temel, yaptığı açıklamada, "Süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamış bulunmaktayım. Ayrıca hiçbir tıbbi müdahaleyi de kabul etmeyeceğimin bilinmesini istiyorum" demişti. (EÖ)