Bir aydan fazla bir süre rehin kaldıktan sonra 4 Mart'ta serbest bırakılan gazeteci Sgrena, ajanların da bulunduğu bir araçla Bağdat Havaalanı'na doğru hareket ederken, Amerikalı askerlerin kontrol noktasında açtıkları ateş sonucu omzundan yaralanmıştı.
"Prosedüre harfiyen uyuldu"
Lemonde.fr sitesinin AFP Ajansı'na dayanarak verdiği habere göre, olaydan sonra İtalya ile ABD arasında başlayan gerginlik bugüne kadar İtalyan makamlarının ortaya koydukları soruların ABD'li yetkililerce yanıtsız bırakılmasıyla da sürüyor.
Olayla ilgili tamamlanan soruşturma, askerlerin "kontrol operasyonlarıyla ilgili tüm kurallara riayet ettikleri ve suçlu olmadıkları"nı tespit ediyor.
Rapor sonuçlarını kamuoyuna açıklayan sorumlu, "Olanlardan sonra derin vicdan azabı duyuldu. Herkes üzgün. Ancak güvenlik sorununa ve olayların geliştiği koşullara bakılırsa, prosedüre harfiyen uyuldu" dedi. Sorumlu, raporu "işbirliği ruhu içerisinde" tamamlamak istediklerini de bildirdi.
Aynı yetkiliye göre, ABD'li ve İtalyan makamlar tartışmayı asıl olarak, gazeteciyi taşıyan aracın hızı ve gazeteci serbest bırakıldıktan sonra her iki tarafın birbirleriyle iletişimi üzerinde yoğunlaştırıyorlar.
Aracın normal bir hızda ilerlediğini savunan gazeteci Sgrena, aracın hızlı seyrettiği, elle ve projektörle yapılan uyarıları dikkate almadığı ve uyarı ateşinde seyrini değiştirmediği yolundaki iddiaları reddetti.
ABD'liler, aracın Irak'ın en tehlikeli bölgelerinden biri olan Bağdat Havaalanı'na ulaşan yolda gideceğinin kendilerine bildirilmediğini savunuyorlar.
Uluslararası basın örgütleri, gazetecilerin askerlerce fiilen hedef alınması ile ilgili olayları cezasız bıraktıkları veya araştırmadıkları gerekçesiyle ABD'li yetkilileri daha önce birçok kez eleştirmişti.
Beş gazeteci halen rehin
Mart 2003'ten beri 55 gazetecinin öldüğü Irak'ta, gazeteci Florence Aubenas ve Iraklı tercümanı Hüseyin Hanun El-Saadi, 111 gündür silahlı bir grubun elinde rehin. Bu gazetecilere, 28 Mart'ta üç Romanyalı haberci eklendi.
Romanya'da yayın yapan "Prima TV"nin muhabiri Marie-Jeanne Ion ile kameramanı Sorin Dumitru Miscoci ve "Romania Libera" (Özgür Romanya) gazetesi muhabiri Eduard Ovidiu Ohanesian'nın kaçırılışının üzerindense 29 gün geçti. Gazetecilerle ilgili "El Cezire" televizyonunda, kaçırılışlarından iki gün sonra ve son günlerde görüntü kayıtları yayımlanmıştı. (EÖ/TK)