Dün gazeteye tebliğ edilen karar ile, gazeteci Şener'den 40 milyar 866 milyon ödemesi isteniyor. Basın Kanunu'nun 30. maddesi uyarınca cezalandırılan gazeteci bu miktarı ödemezse hakkında dava açılacak ve bu ceza yüzde 50 oranında artırılacak.
Şener: Ağırıma gidiyor
Bianet'e bilgi veren gazeteci Şener, konuyu aktarırken "Bir gazeteci Başbakan olan Bülent Ecevit döneminde ağırlaştırılan bir ceza olması ağırıma gidiyor" dedi.
Kitabın şu an altıncı baskısında olduğunu belirten gazeteci, İmar Bankası yolsuzluğu kapsamında devletin tüm kurumlarının zaten gerekli araştırma ve çalışmaları yaptığını belirterek cezayı eleştirdi.
Gazeteci, "Buradan, Türkiye'de bazı konularda haber yapılması ve yazı yazılmamasının istendiği anlaşılıyor. Gazetelerin yüzde 40'a yakın bölümü Adliye veya polis kaynaklı soruşturma kapsamındaki olaylardan oluşuyor. Her nedense, bu tür cezalar yolsuzluklar gibi konularla ilgilenildiğinde devreye giriyor" dedi.
Gazeteci ifade verecek
Uzanlar'ın kitabın toplatılması talebiyle dava açtıklarının açıklayan gazeteci şener, 27 Nisan'da İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde davanın görüleceğini; ayrıca, Cem Uzan'ın hakaret iddiasıyla açtığı bir diğer davadan da yakında ifade vereceğini bildirdi. Cezaya gazeteci Derya Sazar da köşesinde kaleme aldığı bir yazı ile tepki gösterdi.
Şener'in ön ödemeli para cezasına mahkum edilmesine gerekçe oluşturan Basın Kanunu'nun 30. maddesine göre, "Ceza kovuşturmalarına ait talep ve iddianamelerle kararların ve diğer her türlü vesika ve evrakın aleni duruşmada okunmasından, hazırlık ve ilk soruşturmalarda takipsizlik veya yargılamanın men'i, tatili veya düşmesi kararı verilmesinden önce yayınlanması yasaktır. Ceza kovuşturmasının başlamasıyla hükmün kesinleşinceye kadar hakim ve mahkemenin hüküm, karar ve işlemleri hakkında mütalaa yayınlamak yasaktır".
Yasaya göre, buna aykırı hareket edenler, 20 milyar liradan 100 milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılıyorlar. Ayrıca, bu maddede yazılı fiillerin tekrarı halinde cezalar yarı oranında artırılıyor. (EÖ/BB)