Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili, Susurluk hükümlüsü ve "Ergenekon" davası sanığı İbrahim Şahin'in rolünü haberlerinde sorguladığı için "gizliliği ihlal ettiği" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği" iddiasıyla yargılanacak.
Gazetenin 11 Şubat 2009 tarihli sayısında yayımlanan "Şahin'în yanıtlamadığı tüyler ürpertici sorular" haberi ve aynı gazetede bu haberin devamı olarak yer verilen "İbrahim Şahin'in sorgusu TSK'ya uzandı", "Bomba ve kroki soruları yanıtsız", "Şahin'den 'Ermeni ölmeli' mesajı" başlıklı haberler suça gerekçe gösterildi.
29 Nisan'da hakim karşısına çıkacak
Cumhuriyet savcısı Pircan Barut Emre'nin 12 Ocak'ta kaleme aldığı iddianamede Saymaz'ın, "Soruşturmayla ilgili suçlu olarak gösterilen kişilere ait fotoğrafları basarak, soruşturmayla ilgili ayrıntılı bilgilere yer vererek gizliliği ihlal ettiği, soruşturma ve kovuşturma evresinde suçlu olarak damgalayacak şekilde görüntülerinin yayınladığı, haberin veriliş şekli itibariyle getirilen gizlilik şartına uymadığı, haber verme ve eleştiri getirme hakkını hukuka aykırı şekilde kullandığı" iddia ediliyor.
Davada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 30 Temmuz 2008'de verilen kısıtlama kararına aykırı hareket edildiği ve Şahin hakkındaki iddialarla adil yargılamayı etkileme amacı güdüldüğü ileri sürülüyor.
Gazete sorumlu müdürü Hasan Çakkalkurt hakkında 28 Mart 2009'da açılan davanın beraatle sonuçlanması ve sorumluluğun Saymaz'da olduğuna kanat getirilmesi üzerine bu kez gazeteciye dava açıldı.
Geçtiğimiz günlerde "Postmodern Cihad - Tarikat Siyaset Adalet Üçgeninde Erzincan Davası" başlıklı bir kitabı da çıkan Saymaz, haberleri nedeniyle 29 Nisan'da Bakırköy 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Gazetecinin, Ceza Yasası'nın (TCK) 285 ve 288. maddeleri uyarınca dokuz yıla kadar hapsi isteniyor.
Genelkurmay Başkanlığı, çıkan haberlerin gerçekdışı olduğunu savunarak 13 Şubat 2009'da Radikal'in akreditasyonunu askıya aldığını açıklamıştı.
Radikal 11 ve 12 Şubat 2009'da Şahin'in 300 kişilik bir iç temizlik ekibi kurduğunu, bunun Genelkurmay'ın bilgisinde olduğunu anlattığı savcılık ifadesini yayınlamıştı.
Gazetenin yayın yönetmeni İsmet Berkan da, Genelkurmay'ın bu açıklamayla kendisine rahat bir nefes aldırdığını yazmış, "Zaten Şahin'in iddialarına kimse inanmamıştı" demişti.
Medya Derneği Tayyar'a cezayı kınadı
Star Gazetesi Ankara temsilcisi Şamil Tayyar de, "İrticayla Mücadele Eylem Planı"nda imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek'in askeri savcılıktaki ifadesinin altını değişik şekilde imzaladığını 22 Haziran 2009'da savunduğu için Bakırköy 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nce 15 ay hapse mahkum edilmişti.
Daha önce de iki ayrı davadan 35 ay hapse mahkum edilen Tayyar, köşesinde "Başbakan Erdoğan'ın talimatına rağmen AK Parti'nin savsakladığı Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklik çalışması da umurumda değil artık..." diye yazmıştı. Medya Derneği de Tayyar'a verilen cezayı kınayan bir açıklama yapmıştı. (EÖ)