İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hakkında ikinci kez 'hak ihlali kararı' verdiği gazeteci Şahin Alpay için tutuklanmasından yaklaşık 20 ay sonra tahliye kararı verdi.
Kararda, "Mahkememizin 2017/112 Esas sayılı dosyasında tutuklu sanık olarak yargılanan Şahin Alpay ile ilgili olarak; T.C. Anayasa Mahkemesi'nin 15/03/2018 tarih ve 2018/3007 başvuru numaralı kararı ile başvurucu Şahin Alpay hakkında verdiği gerekçeli kararda; kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasanın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, karaın bir örneğinin başvurucunun tutukluluk halinin sona erdirilmesi suretiyle ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne (2017/112 E.) gönderilmesine karar verildiği, gerekçeli kararın UYAP üzerinden Mahkememize gönderildiği, sanık vekili Avukat Aynur Tuncel Yazgan'ın 16/03/2018 tarihli müvekkilinin tutukluluk halinin sonlandırılması talepli dilekçe sunduğu görülmekle,Anayasa mahkemesi kararı, sanık müdafinin dilekçesi ve Mahkememizin 2017/112 esas sayılı dosyası incelendi" denildi.
TIKLAYIN - Mahkeme, Resmileşmesine Rağmen AYM'nin Mehmet Altan Kararını Tanımadı
Adli kontrol şartı ve ev hapsi
Gazeteci Şahin Alpay ile ilgili tahliye kararı mahkeme tutanağında şu ifadelerle yer aldı:
"Tutuklu Şahin Alpay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin 15/03/2018 tarih ve 2018/2007 başvuru sayılı kararı ile "Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin başvurucunun tutukluk halinin sona erdirilmesi suretiyle ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesi"ne karar verildiğinden sanık Şahin Alpay'ın Anayasa Mahkemesi Kanunu'nun 66/1 maddesi gereğince tahliyesine,
"Tahliyesine karar verilen sanığın CMK'nın 109/3-a maddesi uyarınca "yurt dışına çıkmamak" şeklinde adli kontrol tedbirine tabi tutulmasına,
Tahliyesine karar verilen sanığın CMK'nın 109/2-j maddesi uyarınca "konutu terk etmemek" şeklinde adli kontrol tedbirine tabi tutulmasına karar verildi".
Avukat Ok: Her şeye rağmen sevindirici
Alpay'ın avukatları Aynur Tuncel ve Veysel Ok.
Gazeteci Alpay adına ilk AYM başvurusunu yapan Avukat Veysel Ok, kararı şöyle yorumladı: "Her şeye rağmen sevindirici bir karar. Ancak ağır bir adli kontrol hükmü olarak ev hapsi uygulanıyor. Kendisi hastalıkları olan biri, evde nasıl sağlık hizmeti alacak ayrı bir sorun. Mahkeme, 11 Ocak'ta çıkan ilk AYM kararında da tahliye verebilirdi ancak direndi. AIHM kararı çıkması söz konusu olunca adım atıldı. Yine de emsal karar olması ve tüm gazetecilerin faydalanması gerekir".
AYM, kararların "bağlayıcı olduğu" vurgusu yaptı
AYM, daha önce verdiği hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 36. maddesinde güvenceye alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. Ayrıca, Alpay'a 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
AYM, 11 Ocak 2018'de tutuklu gazeteciler Şahin Alpay, Mehmet Altan ve Turhan Günay'ın bireysel başvurusunda hak ihlali kararı vermiş, Altan ve Alpay'ın tahliyelerine hükmetmişti. AYM'nin "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı" ve "ifade ve basın özgürlüklerinin" ihlal edildiği yönünde karar verdiği gazeteci Şahin Alpay için 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Altan için 26. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğun devamına karar vermişti.
Altan ve Şahin'in avukatları, müvekkillerinin "Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle AYM'ye tekrar başvurmuştu.
Şahin Alpay'ın bu yeni başvurusunu gündem toplantısında ele alan AYM ihlal kararı verdi. Haberde kararın gerekçesinde Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğu vurgusunun yapıldığı, Mehmet Altan'ın yeni bireysel başvurusunun ise daha sonra ele alınacağı belirtildi.
27 Temmuz 2016'dan beri tutukluydu
Yazar, siyaset bilimci ve gazeteci Şahin Alpay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 27 Temmuz 2016'daki ilk gözaltı dalgasında gözaltına alındı. O zamandan beri tutukluydu.
Şahin Alpay hakkındaYazar, siyaset bilimci ve gazeteci. 1944 Ayvalık doğumlu. İlkokulu Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulu'nda okuduk. Robert Kolej'den mezun oldu. 1961-1962 öğretim yılında AFS bursu ile bir sene ABD'de okudu. Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyabal Bilimler Fakültesi'nde gördü. Gençlik yıllarında Doğu Perinçek liderliğindeki, Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi'nde yer aldı. İsveç'te Stockholm Üniversitesi'nde doktora yaptı. 1982 - 1992 arasında Cumhuriyet Gazetesinde, 1993 - 94 arasında Sabah gazetesinde, 1994 - 2001 arasında Milliyet gazetesinde editörlük ve yazarlık yaptı. 1992 - 1993 arasında bir süre Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) genel sekreterliği, 1993'te bir süre CHP grup danışmanlığı yaptı. 1999 - 2002 arasında CNN Türk'te "Entellektüel Bakış" adlı haftalık programı yönetti. 2001 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nde Türk Siyasi Hayatı ve Mukayeseli Politika dersleri vermeye başladı. Zaman gazetesinde yazmaya 2002'de başladı. Mehtap TV'de 2006 yılında Akıl Defteri adlı programın sunucuları arasında yer almaya başladı. Zaman Gazetesi ve Mehtap TV Temmuz 2016'da KHK ile kapatıldı. İngilizce ve İsveçce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babası. |
(PT)