Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Küba'da hapisteki gazetecilerin açlık grevine başlamalarını derin üzüntü ile karşıladığını açıklamıştı.
Portal açlık grevine son verdi
Aguadores Cezaevinde tutulan gazeteci Manuel Vazquez Portal, 31 Ağustos 2003'te başlattığı açlık grevini sonlandırdı. Bugüne kadar gazeteci Küba'da çeşitli cezaevlerinde kaldı.
31 Ağustos'ta, "Grupo de Trabajo Decoro" Haber Ajansı çalışanı Manuel Vázquez Portal, bir grup meslektaşı ve üç siyasi tutuklu ile birlikte, bulundukları cezaevinde "haksız" ve "insanlık dışı" muameleyi protesto etmek amacıyla açlık grevine başladılar.
Gazeteci tek kişilik hücrede
Tam tecrit koşullarında yaşayan gazeteciler, tek kişilik hücrelerde ve ne televizyon seyredebiliyor ne basını takip edebiliyorlar. Ailelerinden yüzlerce kilometre uzaktaki bir cezaevine nakledilen gazeteciler, son derece pis mekanlarda kalıyorlar ve kendilerine kötü kalitede gıdalar veriliyor.
Subay "saygı" için baskı yaptı
10 Eylül'de Normando Hernandez Gonzalez'i ziyaret eden eşi Yarai Reyes'i, bir devlet güvenlik subayı, eşinin kurumun disiplinine saygı göstermesi için baskı yaptı. Subay, Reyes'e basına açıklama yapmaması konusunda ise uyarıda bulundu. Eşiyle görüşen Gonzalez, tutukluluk koşullarında iyileşme olduğu için açlık grevine şimdilik son verdiğini açıkladı.
Kelepçe ve pranga yok
Gazeteci artık günde dört saat televizyon seyredebiliyor ve hücresinde kelepçesiz ve prangasız çıkabiliyor. Gazeteciye, ayrıca, daha temiz gıda verildiği ve daha büyük bir hücrede tutulduğu bildirildi. Gonzalez halen Aguadores Cezaevi'de bulunuyor. Yetkililer, gazeteciye Boniato Cezaevi'ne nakledileceği konusunda taahhütte bulundular.
Bundan önce açıklama yapan Gonzalez'in eşi Yarai Reyes, çoğu kez çürük gıda dağıtılan gazetecilerin elektriksiz ortamlarda kaldıkları gibi her tür tıbbi yardımdan yoksun olduklarını açıklamıştı. Juan Carlos Herrera Acosta'nın eşi Ileana Danger Hardy ise, gazetecilerin birine verilen disiplin cezasının protesto edildiğini bildirmişti.
Hapiste muameleye protesto
31 Ağustos'ta, "Grupo de Trabajo Decoro" Haber Ajansı çalışanı Manuel Vázquez Portal, "CPİC" Ajansı çalışanı Normando Hernández González ve "APLO" Ajansı çalışanı Juan Carlos Herrera Acosta bulundukları cezaevinde üç siyasi tutuklu ile birlikte, "haksız" ve "insanlık dışı" muameleyi protesto etmek amacıyla açlık grevine başladılar.
3 Eylül'de bir açıklama yapan RSF, gazetecilerin açlık grevine başlamalarını derin üzüntü ile karşıladığını açıklamıştı.
Küba dünyanın en büyük cezaevi
18 Mart 2003'te muhaliflere yönelik ülke çapında bir operasyon düzenleyen Küba hükümeti, 26 bağımsız gazeteciyi tutuklattı. Bu tarihten önce de 4 gazeteci hapiste bulunuyordu. Sonuçta toplam 75 muhalif, "Ülke bütünlüğüne ve bağımsızlığına saldırı" iddiasıyla 28 yıla varan çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Küba bu tarihten itibaren dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi durumuna geldi. (EÖ/BB)