Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın aralarında bulunduğu 13 kişinin yargılandığı Oda TV davası İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkemede, sanık gazeteci Barış Pehlivan’ın harddiskinde yapılan bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmasının ardından dosya mütalaa için savcıya gönderildi.
Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda görülen davaya sanıklardan gazeteci Pehlivan, İklim Ayfer Kaleli ve Hanefi Avcı ile sanık avukatları katıldı.
Hürriyet'in haberine göre, mahkemede avukatların talebi üzerine Pehlivan’ın hard diskinde yapılan incelemeye ilişkin Boğaziçi Üniversitesi'nden profesör doktorlar Tuna Tuğcu ve Pınar Yolum ile yardımcısı doçent doktor Albert Ali Salah’tan oluşan bilirkişi heyetinin ek raporunun sonuç bölümü okundu.
115 zararlı yazılım
İncelemenin orijinal diskte değil imaj üzerinde yapıldığı, imajın orijinal sabit diskten farklı olduğu ve bu nedenle delil olarak kabul edilmesinin doğru olmadığı ifade edilen raporda, şu tespitler yer aldı:
* Gazeteci Barış Pehlivan’ın bilgisayarında 115 zararlı yazılım bulundu.
* Bu zararlı yazılımlar uzaktan kontrol edilebiliyor ve bilgisayar her açıldığında çalışıyordu.
Peş peşe oluşturulup silinen dosyalar
* Mahkemenin incelenmesini istediği dosyalar oluşturulduktan hemen sonra silinmişti. Rapor, normal şartlar altında dosyalar silindiğinde izlerinin Ana Dosya Tablosu’nda (MFT) görünmesi gerektiğini, ancak MFT’nin temizlenerek izlerin silinmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Raporda “Bu işlemin sıradan bir bilgisayar kullanıcısı tarafından yapılması son derece zordur” ifadesine yer verildi.
Dosya tarihleri değiştirilmiş
* Windows işletim sistemi üzerindeki hareketlerin izini tutan kütük dosyasına göre bu dosyalar, peş peşe oluşturulup silinmişlerdi. Dosyaların 8 Şubat 2011 ile 13 Şubat 2011 zamanları arasında kaydedilip silinmişti. Ancak dosyaların oluşturulma, son değişiklik ve son erişim tarihleri Temmuz- Eylül 2010 aralığında görünecek şekilde değiştirilmişti. Rapor bu nedenle “Dolayısıyla sözü geçen dosyaların bu sabit diskte görünen oluşturma, son değişiklik ve son erişim zamanları gerçek işlem tarihlerini yansıtmamaktadır” tespitinde bulundu.
Daha önce Soner Yalçın'ın avukatı Hüseyin Ersöz'ün mahkemeye sunduğu, bilişim mühendisi Tuncay Beşikçi'nin ODA TV'den alınan bilgisayarlar üzerinde yaptığı inclemeye ilişkin bilişkişi raporunda da benzer bulgular yer almış, bazı dosyaların yabancı bilgisayarlar tarafından yaratıldığı, dosyaların tarihleriyle oynandığı belirtilmişti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti dosyanın mütalaa için duruşma savcısına gönderilmesine karar veren mahkeme duruşmayı 21 Eylül 2016 tarihinde erteledi. (EA)