Gazeteci örgütlerinin ortak platformu G-9*, Başbakan Erdoğan'ın medyayı boykot sözlerini eleştirdi, bunun basına yönelik haksız bir suçlama ve müdahale olduğunu bildirdi ve şöyle dedi:
"Gazeteleri, gazetecileri, okurlarıyla birlikte hedef haline getirebilecek bu tutum asla kabul edilemez. Asıl olan ifade özgürlüğüdür. Halkın gerçekleri öğrenme hakkı herkes tarafından her koşulda korunmalıdır."
"Sorumluluğunuz var"
Platform, yürütme organının gazetecilerin görevlerini yerine getirmesinde, serbestçe yayın yapabilmesinde, yayın hakkının sağlanmasında çok önemli görev sorumlulukları olduğunu anımsattı:
"Yürütme organı, haber, düşünce ve kanaatlerin serbestçe yayımlanmasını engelleyici veya zorlaştırıcı siyasal, ekonomik, mali ve teknik şartlar dayatamaz ve bu yönde kanun dahi yapamaz, basın-yayın organlarını işletmekten alıkoyamaz."
"Krizde basın emekçileri için daha da tehlikeli bir öneri"
Başbakanın nefreti, düşmanlığı körükleyen sözlerden ve davranışlardan kaçınmasını isteyen G-9, gazetecilerin örgütlenme özgürlüğüne de dikkat çekti:
"Gazetecilerin iş ve çalışma koşulları açısından sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması yaşadığımız olaylar nedeniyle çok daha fazla önem kazanmıştır. Ekonomik krizin göbeğinde medya boykotu çağrısı, basın emekçilerinin iş güvencesi açısından da tehlikeli bir öneridir."
Erdoğan ne demişti?
Erdoğan partisinin Meclis'teki grup toplantısında önceki gün (27 Ocak) yaptığı konuşmada şunları söylemişti:
"Yaşanan başka, bunların yazdıkları, söyledikleri başka. Aynı şeyi bizim için Brüksel'de yapılan toplantılarda söylüyorlar. Bakın orada da söylediler: 'Siz basına yasaklar getiriyorsunuz!' Hayır ben basına yasak getirmiyorum, böyle bir şeyi asla söylemedim. Ama ben burada 'gelin sivil inisiyatif kullanalım' diyorum. Nedir o? 'Yalan yanlış haber yapan medyaya karşı gelin almama kampanyası yapalım' diyorum. Söylediğim benim bu. Boşuna paranızı niye veriyorsunuz, zaten yalan yanlış haber." (TK)
* G-9'u oluşturan örgütler şöyle: Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen).