Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Ankara'da 18- 19 Kasım’da toplanacak olan Basın Kartı Komisyonu’na tepki gösterdi.
Gazeteci örgütleri “Eğer yönetmelik iptal edilirse, bu toplantı sonucunda meslektaşlarımıza verilen kartlar da geçersiz sayılacak, gazeteciler bir kez daha mağdur edilecek” açıklaması yaptı.
Ankara Kızılay’daki Mülkiyeliler Lokali’nde yapılan toplantıya TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve İGC Başkanı Misket Dikmen katıldı.
Aralık 2014’ten beri komisyon toplanmıyor
TGC ve TGS’nin “Basın Kartları Yönetmeliği”nin bazı maddelerinin iptali için yürütmeyi durdurma davası açtığı hatırlatılan toplantıda Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM) Aralık 2014’ten beri Basın Kartları Komisyonunu toplamadığı, basın kartı almaya hak kazanmış çok sayıda gazetecinin basın kartlarının verilemediği ifade edildi.
Gazeteciler, komisyon toplanmamasına rağmen BYEGM’nin yeni yönetmelik yayınlayarak komisyonun yapısını değiştirdiğini vurguladı.
“BYEGM’nin komisyon yapısını değiştirme yetkisi yok”
“BYEGM’nin görevi basın yayın kuruluşlarına basın kartı düzenlemek ve Komisyonun sekretaryasını düzenlemektir” diyen gazeteciler BYEGM’nin komisyon yapısını değiştirme yetkisi olmadığını belirttikleri açıklamada şunları ifade etti:
“Yönetmeliğin iptal edilmesi durumunda bugün yapılacak toplantı sonucunda verilecek kartların geçersiz olma riskiyle de karşı karşıyadır meslektaşlarımız. Böylece gazeteciler bir kez daha mağdur edilmiş olacaklardır.
“Genel Müdüre sınırları belirlenmemiş, kanunda olmayan, sınırsız bir takdir hakkı verilmiştir. Demokratik bir uygulamada böyle bir düzenlemeye gidilmesi düşünülemez. Bu düzenleme ile Komisyonun varlığı ‘şekli’ bir düzenleme olarak kalmaktadır. Komisyondan alınan kararlar Genel Müdür tarafından onaylanmayabilecektir. Bu nedenlerle Komisyonun toplantısı başka bir hukuki kargaşaya yol açacaktır. Tüm tarafları uyarmayı da bir görev biliyoruz.”
“Yönetmelik kamu yararından uzak”
Gazeteciler ayrıca, yönetmeliğin düzenlemesi aşamasında gazeteci örgütlerinin dışlanmasına, keyfi tutumuna, yönetmeliğin kamu yararını gerçekleştirmekten uzak ve hukuka aykırı olmasına rağmen komisyonun toplanmasının yeni sorunlar doğurabileceği konusunda uyardı. (EA)
Gazetecilerin itiraz ettiği "yeni komisyon yapısı" |
Basın Kartı Komisyonu’nun yeni yapısı gazetecilik örgütlerinin tepkisine neden oldu. Komisyonun oluşturulmasında Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün etkisi yeni yönetmelikle artırıldı. 15 üyenin beşini genel müdürlük seçiyor Genel Müdürlük komisyona kendi temsilcisi olarak iki üye verecek. Ayrıca sürekli basın kartı sahiplerinden ve basın kartı sahiplerinden birer üye seçecek. İletişim Fakültesi dekanları arasından alınacak bir üye da yine Genel Müdürlükçe seçilecek. Böylece komisyonda beş üye Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olacak. Komisyonun diğer 10 üyesi şöyle belirlenecek: * En fazla basın kartı üyesi bulunan iki meslek kuruluşu üç üye verecek * Anadolu gazete sahiplerinden üç üye * Radyo-televizyon kuruluşlarının sahipleri veya çalışanlarınca kurulun meslek kuruluşlarından en fazla üyesi olandan belirlenecek bir üye; * Televizyonları temsil eden meslek kuruluşlarından en fazla üyesi bulunandan belirlenecek bir üye * En çok üyesi olan iki sendikadan iki üye Eski yönetmelik de komisyonun oluşumu? Eski yönetmeliğe göre genel müdürlük sadece iki üye belirliyordu. Komisyonun kalan tüm üyeleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazete Sahipleri Birliği’nin seçtiği isimlerden oluşuyordu. |