Dün akşam 19.15’ten itibaren seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasının ardından gazete, televizyon ve internet medyasında tutarsız sonuçlar yayınlandı.
Anadolu Ajansı (AA) ile Cihan Haber Ajansı’nın (CİHAN) rakamlarının tutmaması sonucu iki ajans da açıklama yaparak “Rakamlarımızın arkasındayız” açıklaması yaptı. AA konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında “AA haberlerinin güvenirliliği hiçbir zaman tartışma konusu olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır” dedi.
İki haber kurumunun rakamlarındaki tutarsızlığı ve bu durumun halkın bilgi edinme hakkı üzerindeki etkisini Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’ya sorduk.
Türenç: Medya manipülasyon aracı oldu
“Bunca yıl 35 yıldır seçim izliyorum ilk defa seçim kurulu rakamlarına dayandırılmadan seçim haberi geçildiğini gördüm. Ajanslar kendi kaynaklarından gelen haberleri verdi. AA iktidarın seçileceği, CİHAN da kendi kaynakları üzerinden seçim sonuçlarını vererek manipüle aracı oldu. Halk gece 12.00’lere kadar hangi yayın organına baksa farklı sonuç gördü. Burada kaybeden halk oldu. Ciddi bir kaygı duyuyorum, eskiden de taraflar vardı ancak bugünkü kutuplaşma endişe verici. Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı açısından kaygı verici bir zamandayız.”
Güç: Seçim usulsüzlerinin göstergesi
“AA’nın, her ne kadar tarafsız olduklarını söyleseler de, hükümetin yayın organı gibi çalıştığını attığı Tweetlerden, geçtiği haberlerden biliyoruz zaten. Sonuçların tutmaması, herkesin farklı sonuç vermesi ve YSK açıklama yapmadan ayrı ayrı sonuçların yayınlanması oldukça tuhaf görünüyor. Bu da seçimlerde usulsüzlükler olduğunun, adil bir ortamda seçim yapılmadığının göstergesi.”
Olcayto: Kutuplaşma medyada devam ediyor
“Dün medyada siyasilerin yarattığı kamplaşmanın yerel seçimler sırasında yeni bir örneğini yaşadık. Devlet destekli AA tarafsız yayın yapması gerekirken AKP’nin güçlü olduğu yerlerden örnekler vererek bir servis yaptı. Dolayısıyla bu insanların tepkisini çekti, gazeteler zor durumda kaldı. CİHAN geçen seçimlerde en doğru sonuçları veren ajanslardan biriydi, güvenmek gerekirdi. Ama ortaya çıkan sonuçlar çelişkili olunca rahatsızlık doğdu, siyasiler ekrana çıkıp açıklama yapmak zorunda kaldılar. Bu kutuplaşmanın medyada daha devam edeceği anlaşılıyor. Başbakanın balkon konuşmasında üsluba bakınca bu konuda bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Ama gazetecilerin kendi işlerine bakıp kendi dayanışmalarını saplaması lazım yoksa gazetecilik yok olacak.” (EA)