Haberin İngilizcesi için tıklayın
17 aydır tutuklu olan kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Nedim Türfent yine tahliye edilmedi.
Türfent’in “örgüt üyeliği” davasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
1 Kasım saat 09.30’da başlaması gereken duruşma Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’ndeki (SEGBİS) yoğunluk nedeniyle 14.30’da başladı. Türfent duruşmaya SEGBİS üzerinden, hapis tutulduğu Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden katıldı.
Ara karar veren mahkeme, toplam üç duruşmada dinlenen 17 tanıktan 16’sının ifadelerinin işkence ile alındığını, Türfent’i tanımadıklarını beyan etmelerine rağmen, gazetecinin tutukluluğunun devamına hükmetti.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ile Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan’ın da takip ettiği duruşmada ilk olarak gizli tanıkların beyanları okundu.
Tanıklar yine "işkence" dedi
Gizli tanık beyanında Türfent’in “örgüt içinde medyadan sorumlu kişi olduğunu” iddia etti.
“Gizli tanık temelsiz ithamlarda bulunmuştur” diyen Türfent “Sözleri iftiradır, yalandır. Daha önceki açık tanıklar işkence altında ifade verdiklerini söylediler, tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvurdular” diye konuştu.
Türfent’in avukatı Avukat Harika Karataş da “Gizli tanık ifadesi suç ve suçlu oluşturma faaliyeti çerçevesinde hazırlanmıştır. Kabul etmiyoruz” diyerek beyanlara itiraz etti.
Ardından tanık beyanlarına geçildi.
Patnos Cezaevinden bağlanan tanık, Nedim Türfent’i tanımadığını, kendisine işkence altında ve tecavüz tehdidiyle kağıt imzalattırıldığını, Van T Tipi Cezaevinden bağlanan ikinci tanık da Türfent’i tanımadığını, emniyette kendisine kağıtların zorla imzalattırıldığını söyledi.
Duruşmada dinlenen üçüncü ve dördüncü tanıklar da Türfent’i tanımadığını beyan ederken, dördüncü tanık da evrakları işkence altına imzaladığını beyan etti.
İlk duruşmada dinlenen 13 tanıktan 12’si de ifadelerini işkence altında verdiklerini söylemişti.
Türfent: Haber yaptığım için intikam alınıyor
Tanık beyanlarının ardından söz alan Türfent Kürtçe beyanında şöyle konuştu:
“Bu beyanlardan anlaşıldı ki ifadeler kopyala yapıştır şeklinde hazırlanmış. Hakkımdaki dosya ben 2015’te ‘Türk’ün gücünü göreceksin’ haberini yaptıktan sonra polislerce intikam amacıyla hazırlandı. Bu haberden sonra İçişleri Bakanlığı polisler hakkında soruşturma başlattı. Benim hakkımda sosyal medyada JİTEM isimli hesaptan çeşitli paylaşımlar yapıldı. Bana 'seni öldüreceğiz' tehdidinde bulunuldu.”
“Gazeteciler ayna görevi görürler. Gazeteci her konuda haber yapabilir. Gazeteci bir örgüt üyesiyle de bir başbakan ile de röportaj yapabilir. Bu suç değildir. Amaç gerçeği ortaya çıkarmaktır. Ben hendeklerle ilgili Şırnak’ta haber yaptığım için şu an buradayım. Hendek haberi yapmam beni örgüt üyesi yapmaz, bu bir gazetecilik faaliyetidir.
"539 gündür tutukluyum"
“539 gündür tutukluyum. Bu durum tutukluluk halini aşmış, cezanın infazına dönüşmüştür. İddianamede yer alan tüm faaliyetler gazetecilik faaliyetidir. Gazeteci ne yapar? Röportaj yapar, fotoğraf çeker. Gazeteciler terörize edilmeye çalışılmaktadır, ama her ne yapılırsa yapılsın gerçekler ortaya çıkacaktır.”
Oflas: Kimse röportaj nedeniyle örgüt üyesi olmaz
Türfent’in ardından söz alan Avukat Barış Oflas ise “Hiç kimse örgüt üyesi ile yaptığı röportajlar nedeniyle örgüt üyesi olarak tanımlanamaz. Basın özgürlüğü resmi makamlarin izni olmaksızın düşüncelerin açıklanmasını kapsar” diye konuştu.
Mütalaasını açıklayan savcı mütalaasını açıklayan savcı “kaçma şüphesi” ve “dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi” gerekçesi ile tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu. Nedim Türfen ise savcının talebine “Ölümle tehdit edilmeme rağmen kaçmadım. Gazetecilik faaliyetlerime devam ettim” diye yanıt verdi.
Ara kararını açıklayan mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi.
Bir sonraki duruşma 17 Kasım’da görülecek.
Ne olmuştu?Türfent, 12 Mayıs 2016’da, bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alındı, Nedim Türfent, 13 Mayıs’ta Yüksekova Savcılığı'ndaki ifade işlemlerinin ardından, "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Bu sırada sosyal medyadaki kimi hesaplardan Türfent'i tehdit eden paylaşımlar yapıldı. İddianamedenHakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Türfent, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanıyor. Savcı, 23 sayfalık iddianamede Türfent’in Yüksekova’da gazetecilik faaliyeti kapsamında YPS üyeleriyle haber için yaptığı görüşmeler ve röportajları suç unsuru olarak gösterdi, 20 kişinin Türfent hakkında savcılık ve emniyette “tanık” olarak verdiği ifadelere ve fotoğraflı teşhislerine verildi. İddianamede yer alan bu kişilerin beyanlarında Türfent’in Hakkari’de gazetecilik yaptığı, DİHA muhabiri olduğu, fotoğraf makinesi ve kamerasıyla görüntü çektiği yönündeki ifadelere yer verildi. İddianamede bu kişiler, Türfent’in yaptığı haberler ve çektiği görüntülerle “örgüte yardım ettiğini” öne sürdü. Gazetecilikten “örgüt üyeliği” iddiasıTürfent’in örgüt üyeleriyle irtibat kurduğu, örgüt gençlik yapılanmasında yer alarak, örgüt talimatıyla hareket ettiğini iddia eden savcı, Türfent’in “örgütün medya sorumlusu olarak faaliyet göstererek, bu eylemleriyle örgüt ile fikir ve eylem birliği içerisine girerek organik bağ kurduğu ve bağın süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arz ettiği”ni öne sürerek, Türfent’in “silahlı örgüte üye” olduğunu savundu. Sosyal medya paylaşımları da suç sayıldıİddianamede, Türfent’in sosyal medya paylaşımları de “örgüt propagandası” iddiasıyla suç delili olarak gösterildi. Savcı, Türfent’in sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla “örgütün cebir, şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde örgütün propagandasını yaptığını, bu şekilde zincirleme yoluyla örgüt propagandası” suçunu işlediği ileri sürdü. (EA) |
(EA)
Bu haberde davayı Hakkari’de takip eden P24 tweetlerinden ve Evrensel’den yararlandık.