Alpman ve Güvener beraat etti
İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmanın sonunda, 1 yıldan 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Alpman ve haberin yayınlandığı tarihte Milliyet Gazetesi'nin Yazıişleri Müdürü olan Eren Güvener beraat etti.
Dava konusu "Cezaevinde Buruk şarkı"
Gazeteci Nazım Alpman, kamuoyunda 2. Manisa Davası olarak bilinen, Barış Yıldırım, Ümit Kanlı ve arkadaşlarının yargılandığı davayı Milliyet Gazetesi adına izlemişti. Davanın karar duruşmasında, sanıklardan Yıldırım ve Kanlı 5 yıllık tutukluluk süresinin ardından mahkeme kararıyla 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Gazeteci Nazım Alpman da, mahkumiyet kararından bir gün sonra tutuklu bulunan Yıldırım ve Kanlı ile Bergama Cezaevi'nde röportaj yaptı. Alpman'ın röportajı 29.01.2001 tarihli Milliyet gazetesinde "Cezaevinde Bir Buruk Şarkı" başlığıyla yayınlandı.
Savcının iddiası
İzmir Cumhuriyet Savcısı M. Nihat Ogan, Alpman'ın yazısında suç unsuru bulunduğunu belirterek 27.04.2000 tarihinde bir iddianame düzenledi.
İddianamede ;
* "Cezaevinde Bir Buruk Şarkı" başlığıyla yayınlanan yazıda, "sanıkların üzerine ceza yağdıran mahkeme kararı..."; "bu mahkeme kararı haksız bir mahkumiyet kararıdır.", "gerçek suçlu mahkeme olduğu halde, güçlü olması nedeniyle suçsuz sanıkları içeri atmıştır", "bu mahkeme kararı çocukları çürüten karar" anlamına gelen ifadelere yer verilerek İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin henüz kesinleşmemiş olan kararını eleştirip yorumlamaktadır"
denildi.
1 yıldan 6 aya kadar
Gazeteci Nazım Alpman ve Milliyet Gazetesi Yazıişleri Müdürü Eren Güvener hakkında, Basın Kanunu'nun "Ceza kovuşturmasının başlamasıyla hüküm kesinleşinceye kadar hakim ve mahkemenin hüküm, karar ve işlemleri hakkında mütalaa yayınlamak yasaktır" hükmünü düzenleyen 30/2. maddesi uyarınca dava açıldı. Sanıkların, basın kanunun 30/3 maddesi uyarınca 1 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyordu.
Yaratıcı savcı
İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü (16.10.2001) duruşmasına sanık Nazım Alpman tutuksuz olarak katıldı. Alpman savunmasında iddianamede bahsi geçen cümlelerin haberde yer almadığını belirterek beraatını istedi.
Alpman savunmasını şöyle yaptı:
* İddiaya esas olan cümle, "gerçek suçlu mahkeme olduğu halde, güçlü olması nedeniyle suçsuz sanıkları içeri atmıştır" cümlesidir. Oysa haber metninde böyle bir ifade yoktur. Bu, savcılığın yaratıcılığına kalmış. Oysa bu durum yoruma açık değildir.
Alpman'ın savunmasını dinleyen mahkeme, iddia makamının isnat ettiği suçun oluşmadığını belirterek sanıkların beraatine karar verdi. (BB/YÖ)