84 yaşındaki Gazeteci Nail Güreli’nin cenazesi ailesi ve sevenleri tarafından Levent’teki Afet Yolal Camii’nde ikindi namazının ardından Zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi.
Sevdikleri tarafından uğurlanan Güreli’nin cenaze törenine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Türkiye Futbol Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile aralarında Altan Öymen, Enis Berberoğlu, Nedim Şener’in de olduğu çok sayıda gazeteci yer aldı.
Taziyeleri kabul eden Nail Güreli’nin oğlu Gür Güreli, “Kaleminden başka hiçbir gücü yoktu. Sadece gazetecilik yaptı. Bunu da hiçbir çıkar için yapmadı, çıkar ilişkisine girmedi. Sadece gazetecilik yaptı bunu söyleyebilirim” diye konuşarak duygularını ifade etti.
Olcayto ise, “Türk basın camiasının başı sağ olsun. Usta bir gazeteciydi. Ancak benim için de çok özel biriydi. Uzun yıllar beraber çalıştık. Benim hem kardeşim hem de yoldaşım sayılırdı. Kendisinin hem cemiyete hem de basında çalışan arkadaşlara çok büyük katkıları olmuştur” dedi.
Nail Güreli’nin tabutu Türkiye Cumhuriyeti bayrağına sarılarak Beşiktaş Belediyesi zabıtaları tarafından saygı nöbeti tutuldu.
İkindi vakti kılınan cenazenin ardından Güreli’nin cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.
Nail Güreli kimdir?
1932 yılında İstanbul’da doğdu.
Mesleğe 1952’de Hizmet Gazetesi’nde stajyer olarak başladı.
Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam (iki kez), Vatan, İkdam, Milliyet (üç kez), Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde muhabir, istihbarat ve çeşitli servislerin şefi, haber müdürü, halkla ilişkiler müdürü, yazı işler müdürü, genel yayın yönetmeni olarak çalıştı.
Meslek yarışmalarında 12 ödül kazandı,
Yayımlanmış 17 kitabı arasında Basınla ilgili “Şu Bizim Medya” ve “Dünden Bugüne Babıâli” yer alıyor.
20 yılı aşkın süre, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın çeşitli kademelerinde görev yaptı; 1982’de TGS Genel Başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve askeri yönetimce veto edildi.
Üç dönem (altı yıl) TGC Yönetim Kurulu üyeliği yaptıktan sonra 1994 martında başkanlığa seçildi.
2 Nisan 2001’de yenileşme ve katılımcılık gerekçesiyle genel başkanlıktan ve yönetimden istifa etti.
Başkanlığı döneminde TGC’nin günlük yayın organı “Bizim Gazete” yayımlandı, Cemiyetin kurucusu Sedat Simavi adına konulan ve Hürriyet Gazetesi tarafından sürdürülen Sedat Simavi Ödülleri Cemiyet bünyesine alındı; çeşitli illerdeki 50’yi aşkın gazeteciler cemiyetinin işbirliği ve dayanışmasını sağlamak üzere Gazeteciler Cemiyetleri Başkan Konseyi oluşturuldu. TGC bünyesinde Basın Senatosu kuruldu. Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yayımladı. Konrad Adeanauer Stiftung ile yerel basın meslek içi seminerlerini ve yerel basın ödüllerini kapsayan “Medya Projesi” imzalandı: toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi: yedi meslek örgütünün işbirliği ve dayanışma platformu meydana getirildi. (OÜ/EA)