Gazeteci ve iktisatçı Mustafa Sönmez hakkında Cumhurbaşkanına hakaretten (TCK 299) yeni bir dava açıldı. İddianameyi İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunda görevli savcı İsmail Teker hazırladı.
İddianamede Teker, Sönmez’in Twitter paylaşımlarına yönelik ihbar sonrası soruşturma başlatıldığını ifade etti.
Söz konusu paylaşım Sönmez’in 24 Ekim 2021’de "Cinnet halindeki Saray, bankadaki dövizlerimize çöker mi meşhur sorusu yine nüksetti. Soranlara, 'Bilemem' diyorum ama ekliyorum. Bankalardaki tüm mevduatın yüzde 56'sı döviz. Hangisine çöksün? Nasıl ayıklasın? Merak etmeyin, kolay değil o işler. Oraya varmadan yolcudur Abbas kardeşiniz" şeklindeki tweeti.
2 Ağustos 2022’de ifadesine başvurulan Sönmez, paylaşımında Cumhurbaşkanına yönelik hakaret maksadının olmadığını, tamamen ekonomik bir yorum yaptığını, bu nedenle de üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini söyledi.
Ancak Savcılık Adalet Bakanlığından yine aynı ay içerisinde kovuşturma izni istedi. Bakanlığın "Olur" yazısı üzerine de iddianame hazırladı. Savcı Teker iddianamede Sönmez’in Cumhurbaşkanını tahkir kastı ile paylaşım yaptığını savundu.
Paylaşımın düşünce ve eleştiri özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği iddia eden Savcı Teker, Sönmez’in Cumhurbaşkanına alenen hakaret suçundan cezalandırılmasını istedi.
Davanın ilk duruşması 2 Şubat'ta İstanbul Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
Cumhurbaşkanına hakaretten dördüncü dava
bianet’e konuşan Mustafa Sönmez, suç duyurusu yapanın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olduğunu söyledi. Daha sonra da olaya Cumhurbaşkanlığının müdahil olmasıyla hakkında iddianame hazırlandığından bahsetti.
Sönmez şöyle konuştu:
“Söz konusu paylaşımımda insanlara bankalardan dövizlerini geri çekmelerine gerek olmadığını söylemiştim. Hükümetin dövizlere el koyması gibi bir çılgınlık yapmayacağını, böyle bir yanlış yapan saray yönetiminin zaten gidici olacağından bahsetmiştim.
“Hakaret içermeyen bir tweetti ama hakarete yorup dava açtılar. Özellikle bazı savcılar durumdan vazife çıkarıyorlar. Bu şekilde yargı da fuzuli işgal ediliyor. Bu benim hakaret iddiasıyla yargılandığım ilk dava değil. Bundan önce üç tane daha açılmıştı. Üçü de beraatla sonuçlandı. Bundan da bir şey çıkacağını sanmıyorum.
“Ancak bununla ne yapmak istedikleri belli. Tamamen yıldırmaya, korkutmaya dönük davalar. Ama bir şekilde iş yargının önüne gelince eğer ki çok kasıtlı, yönlendirilmiş, güdümlü bir yargı yoksa bir şekilde beraat ediliyor.”
Önderoğlu: TCK 299 yürürlükten kaldırılmalı
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet’in BİA Medya Gözlem Raportörü Erol Önderoğlu ise Ağustos 2014’ten beri 200’den fazla gazetecinin Cumhurbaşkanına hakaretten yargılandığını ve 70’ten fazla gazetecinin mahkum edildiğini belirterek Sönmez’e dava açılmasını eleştirdi.
Önderoğlu “Mustafa Sönmez ve birçok eleştirel gazetecinin peşini bırakmayan bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı açısından saygı tesis etmenin bir aracı olarak görülemeyeceğini defalarca söyledik. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014’ü izleyen süreç sadece 200’den fazla gazetecinin yargılandığı ve 70’ten fazlasının mahkum olduğu bir dönem değil, bu zehirli düzenlemelerle eleştirinin bastırıldığı ve politik ve sosyal kutuplaşmaya bel bağlandığı bir dönem oldu. İlk fırsatta yürürlükten kaldırılması zorunlu gözüken düzenlemelerdendir” diye konuştu.
TIKLAYIN - BİA MANİFEST: TCK 299 Kaldırılmalı
Türkiye'de Cumhurbaşkanına hakaret yargılamalarıErdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği 2014’ten 2020’ye kadar olan süreçte Türkiye'de 160 binden fazla kişiye Cumhurbaşkanına hakaret soruşturması açıldı. 35 binden fazla soruşturma kamu davasına döndü. Açılan davalarda 38 binden fazla kişi ve binden fazla çocuk yargılandı. Dava sayısı Erdoğan'ın ilk 4 yıllık görev süresinde Abdullah Gül dönemine göre 19,5 kat ve yüzde 2 bin 52 artış gösterdi. Açılan davalarda 12 bin 881 kişi mahkum edildi. 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildi. Hapis cezaları verilenler arasında 10 da çocuk bulunuyor. Sadece 2021'de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 33 bin 973 soruşturma açıldı. 12 bin 667 dosyada kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktı. 9 bin 168 kamu davası açıldı. 11 bin 211 kişi yargılandı. Yargılananlardan 9 bin 695 erkek, 1515’i kadın. 12-14 yaş grubunda 101, 15-17 yaş gurubunda ise 204 çocuk yargılandı. Yargılananlardan 168’i yabancıydı. Yargılamalar sonunda 4 bin 112 kişi mahkum oldu. 12-14 yaş arasındaki 4 çocuk ile 15-17 yaş grubundaki 18 çocuk da mahkumiyet kararı verilenler arasında. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'ten 1 Ekim 2021'e kadar en az 70 gazeteci de "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hapis, ertelemeli hapis ve para cezasına mahkum edildi. TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'yok' dediği davaları Bakanlığın istatistikleri yalanladı |
(HA)