Gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu, sekiz aydır tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi.
Yurtdışına çıkış yasağı olan Tolu tahliyesinin ardından Terörle Mücadele (TEM) polisleri tarafından bir karakola götürülerek sınırdışı edilmek istendi.
Etkin Haber Ajansı’nın haberine göre, dün (19 Aralık) İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Tolu hakkındaki tahliye kararının ardından yakınları cezaevi önüne gitti.
Sınırdışı edilmek istendi
Hapishane önünde Türkiye’deki Almanya Büyükelçi Martin Erdmann, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Georg Birgelen, çok sayıda yabancı basın kuruluşu çalışanı Meşale Tolu'nun tahliye edilmesini bekledi.
Hapishane idaresi Tolu'nun Tolu'nun Almanya vatandaşı olmasından dolayı en yakın karakola imza atması gerektiğini belirtti. Açıklamada, bu nedenle Tolu'nun polis eşliğinde en yakın karakola gideceği ve imza attıktan sonra karakoldan serbest bırakılacağını ifade etti.
Ancak Tolu, cezaevinden çıkartılır çıkartılmaz TEM polisleri tarafından sivil bir araca bindirilerek götürüldü, nereye götürüldüğü konusunda uzun süre ailesine bilgi verilmedi. Daha sonra polis Tolu'nun Kumkapı'daki Yabancılar Şubesi'ne götürüldüğünü söyledi ancak Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları ise müvekkillerinin Fatih'teki Polis Tevfik Fikret Erciyes Polis Merkezi'ne götürüldüğünü öğrendi.
Karakol önünde açıklama yapan Tolu’nun avukatı Gülhan Kaya, TEM'in Meşale Tolu'nun sınırdışı edilmesi için karar çıkarttığını söyledi, "Ancak mahkeme yurtdışına çıkış yasağı kararı koydu. Bu durumda Meşale sınırdışı edilemez" dedi.
Avukat ve polisler arasında süren görüşmelerin ardından Tolu serbest bırakıldı.
Tolu: Beni cezaevine götüren polisler teslim aldı
Tahliyesinin ardından basın açıklaması yapan Tolu, haksız ve hukuksuz yere 8 ay tutuklu kaldığına dikkat çekti.
“Tahliyemi bile hazmedemediler” diyen Tolu şöyle konuştu:
“Aileme, çocuğuma kavuşmama, dostlarımla buluşmama sevinmemi istemediler. Beni cezaevine götüren 3 Terörle Mücadele Şube görevlisi bugün yine geldi. Beni tahliye kararından sonra teslim alan aynı polislerdi. Yurtdışına çıkış yasağı olduğunu söylememe rağmen, beni sınırdışı edeceklerini söylediler. TMŞ bir belge bile göstermeden beni arabaya koydular, sizlerin arasından kaçırarak götürdüler. Size seslenmek istedim ama camlar karanlıktı, sesimi duyuramadım. İki farklı karakola götürüldüm. İlki ne olduğunu anlamadı ve beni kabul etmedi. En son Fatih'deki karakola götürüldüm. Sonrasını siz de biliyorsunuz. Yorgunum ama mutluyum. Aileme, arkadaşlarıma kavuştum. Dayanışma gösteren herkese teşekkür ediyorum.”
Ne olmuştu?
Almanya vatandaşı Meşale Tolu, 30 Nisan 2017’de 2,5 yaşındaki çocuğu ile birlikte yaşadığı evine yapılan baskınla gözaltına alındı.
5 Mayıs'ta adliyeye sevk edilen Tolu, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak Bakırköy Kadın Hapishanesi’ne gönderildi. Savcı Kenan Zurnacı'nın hazırladığı iddianamede 18 sanık için "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlamaları yöneltildi, her biri için için 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Tolu'nun eşi Suat Çorlu da tutuklu yargılanıyordu. Çiftin şimdi 3 yaşında olan çocuğu, dönüşümlü olarak kendileriyle cezaevinde kalıyordu. Suat Çorlu 28 Kasım 2017’de tahliye edildi.
Almanya takip ediyor
Almanya’nın Türkiye'deki büyükelçisi Martin Erdmann, İstanbul’da tutuklu Tolu’yu 23 Ağustos’ta ziyaret etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’de suçsuz Almanya vatandaşlarının tutuklandığını” söylemişti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, 5 Eylül 2017’de resmi internet sayfasındaki Türkiye ile ilgili seyahat uyarısını güncelledi ve Türkiye’ye gidecekleri “keyfi tutuklamalara karşı” uyardı.
Bugünkü tahliye kararının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre şu anda Türkiye'deki cezaevlerinde siyasi nedenlerle tutuklu olan 8 kişi kaldı. Bunlardan biri de Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel.
Büyükada davasında tutuklu olan hak savunucusu Almanya vatandaşı Peter Steudtner 25 Ekim’de tahliye edilmişti. (EA)