Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında, Etkin Haber Ajansı (ETHA) çalışanı Meşale Tolu ile birlikte yargılanan 18 sanıklı davaya devam edildi.
Duruşmada Birol Kurt, Deniz Havuç, Emre Altunkaya, Fırat Çağla, Meşale Tolu Çorlu ve Serkan Okatan tahliye edildi. Bir sonraki duruşma 26 Nisan 2018’de saat 11.00’de.
Evrensel’in haberine göre, Almanya vatandaşı olan Tolu’nun duruşmasını aralarında Türkiye'deki Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann'ın da bulunduğu Almanyalı yetkililer, gazeteci Günter Wallraff ve Sol Parti Milletvekili Heike Hänsel de izledi.
6’sı tutuklu 18 kişinin yargılandığı davada mütalaasını veren Savcı Hakan Ören, tutukta geçen süre ve suç vasfının değiştiği gerekçesiyle tüm tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti.
Mütalaaya ilişkin beyanı sorulan Tolu, tahliye kararının kamu vicdanını rahatlatacağını belirterek, “Gazeteci olduğum için meslek üzerinde baskı kurulması için tutuklandım. Basın üzerindeki baskı arttı bu süreçte. Yargının adil davranarak kamu vicdanını rahatlatacağını düşünüyorum” dedi.
Avukat beraat istedi
Tolu’nun avukatı Keleş Öztürk iddianamede, ETHA sitesindeki cenaze törenine ilişkin haberin MLKP’nin çağrısıyla yapıldığının iddia edildiğini söyleyerek, “Bu dosyada ETHA ile MLKP arasında organik bir bağ olduğuna dair herhangi bir delil ya da dayanak yok. Cenaze töreni üzerinden yapılan açıklamayla ETHA MLKP’nin uzantısı demek doğru değil” diye konuştu. Öztürk, Tolu’nun beraatini talep etti.
Karar için ara veren mahkeme Birol Kurt, Deniz Havuç, Emre Altunkaya, Fırat Çağla, Meşale Tolu Çorlu ve Serkan Okatan’ın tahliyesine karar verdi.
Ne olmuştu?
Almanya vatandaşı Meşale Tolu, 30 Nisan 2017’de 2,5 yaşındaki çocuğu ile birlikte yaşadığı evine yapılan baskınla gözaltına alındı.
5 Mayıs'ta adliyeye sevk edilen Tolu, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak Bakırköy Kadın Hapishanesi’ne gönderildi. Savcı Kenan Zurnacı'nın hazırladığı iddianamede 18 sanık için "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlamaları yöneltildi, her biri için için 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Tolu'nun eşi Suat Çorlu da tutuklu yargılanıyordu. Çiftin şimdi 3 yaşında olan çocuğu, dönüşümlü olarak kendileriyle cezaevinde kalıyordu. Suat Çorlu 28 Kasım 2017’de tahliye edildi.
Almanya takip ediyor
Almanya’nın Türkiye'deki büyükelçisi Martin Erdmann, İstanbul’da tutuklu Tolu’yu 23 Ağustos’ta ziyaret etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’de suçsuz Almanya vatandaşlarının tutuklandığını” söylemişti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, 5 Eylül 2017’de resmi internet sayfasındaki Türkiye ile ilgili seyahat uyarısını güncelledi ve Türkiye’ye gidecekleri “keyfi tutuklamalara karşı” uyardı.
Bugünkü tahliye kararının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre şu anda Türkiye'deki cezaevlerinde siyasi nedenlerle tutuklu olan 8 kişi kaldı. Bunlardan biri de Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel.
Büyükada davasında tutuklu olan hak savunucusu Almanya vatandaşı Peter Steudtner 25 Ekim’de tahliye edilmişti. (EA)