İran rejimi tarafından katledilen Jîna Mahsa Amînî'nin babasıyla röportaj yaptıktan sonra dördüncü kez tutuklanan gazeteci Nazila Marufiyan, başkent Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde 1 Eylül'de başladığı açlık grevi 6 gündür devam ediyor.
Gözaltında kendisini darbeden rejim güçleri hakkında herhangi bir işlem yapılmaması üzerine açlık grevine başlayan tutuklu gazeteci Marufiyan avukatı aracılığıyla sesli mesaj gönderdi.
"Bu grevim tüm kadınlar için"
23 yaşındaki tutuklu gazeteci Marufiyan'ın mesajı şöyle:
"Hepinizi çok seviyorum. Bütün İran halkına minnettarım. Bu grevim hapishaneler ve karakollarda cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalan tüm kadınlar içindir. Bu grev onlar içindir. Olabilecek en kötü durumda gözaltında iken cinsel saldırıya maruz kaldım. Bu grev benim ve İran'da en kötü koşullarda yaşayan tüm kadınlar içindir."
Nazila Marufiyan kimdir?Nazila Marufiyan, Rouydad24 isimli haber sitesi için çalışıyordu. 19 Ekim 2022'de Jîna Mahsa Amini'nin babası Amjad Amini ile yaptığı "Yalan söylüyorlar" başlıklı bir röportajı yayınladı. Röportajı bir süre sonra yayından kaldırdı. 30 Ekim 2022'de Evin Cezaevi'ndeki Emniyet Savcılığı'nın talimatıyla tutuklandı. Marufiyan, 9 Ocak'ta kefaletle serbest bırakıldı. Tahran Devrim Mahkemesi'nin 26'ncı Şubesi tarafından "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "kamuoyunu galeyana getirmek için yalan haber yayınlama" suçlamasıyla yargılanıp 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi. 5 yıl da yurt dışı yasağı konuldu. Ancak Marufiyan 9 Temmuz'da ifade için Evin Savcılığı'na çağrıldı ve ikinci kez tutuklandı. Evin Cezaevi'ndeki 36 günlük tutukluluk sürecinin ardından Marufiyan 13 Ağustos'ta 300 milyon riyal (yaklaşık 190 bin TL) kefaletle tahliye edildi. Tahliye sonrası X'ten başı açık bir şekilde zafer işareti yaptığı fotoğrafı paylaştığı ve "Köleliği kabul etme" yazdığı için 14 Ağustos'ta üçüncü kez daha tutuklandı. 16 Ağustos'ta serbest bırakıldı. Marufiyan 14 gün sonra 30 Ağustos'ta bu kez şarkıcı Mehdi Yerahi'nin gözaltına alınmasına tepki gösterdiği için dördüncü kez tutuklandı. Tahran Devrim Mahkemesi 26. Şubesi, "devlete karşı propaganda" yaptığı gerekçesiyle Marufiyan'ı 1 yıl hapse ve 15 milyon tümen (yaklaşık 95 bin TL) ödemeye mahkum etti. | |