Gazeteci Leyla Umar 87 yaşında öldü.
Umar özellikle Fidel Castro, Nelson Mandela, Yaser Arafat gibi liderlerle yaptığı röportajlarla tanınıyordu.
Umar’ın röportaj yaptığı kişiler arasında Carlos Menem, Patrik Bartholomeos, Raissa Gorbaçov, Muammer Kaddafi, Felipe Gonzales gibi politikacılar; Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross, Lisa Minelli gibi sanatçılar da vardı.
Umar bir süredir Kadıköy'deki özel bir bakımevinde tedavi görüyordu.
Leyla Umar’ın cenazesi 18 Kasım Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nden kaldırılacak.
Leyla Umar bir röportajında Fidel Castro ile dostluğunu şöyle anlatıyordu |
"Tabii ki hayatımın dönüm noktası Fidel Castro röportajıdır. Çünkü o röportajlar benim Fidel'le dost olmama da neden oldu. İlk buluşmamızdan sonra benden ısrarla Küba'ya gelmemi istedi. Bana kendi elleriyle balık tutup, pişirmek istiyordu. Söz verip ayrıldım ama yine de bu davetin nezaket icabı yapıldığını düşünüyordum. Altı ay sonra New York'taydım ve dönüşümden bir gün önce Fidel'e 'balık pişirmek zamanın var mı' diye faks çektim. Yarım saat geçmeden cevap geldi. Ertesi gün beni bekliyordu. Hemen oğluma haber verdim. O da 'Anne istersen gelinliğini de yollayayım' demişti. Şaka bir yana, Fidel beni olağanüstü bir şekilde, kraliçeler gibi karşılattı. Ve onunla İstanbul'da yaptığım TV programı Küba'daki tek kanal olan devlet televizyonundan defalarca yayınlandığı için herkes beni tanıyordu. Sokakta 'Leyla Leyla' diye sesleniyorlardı..." |
Leyla Umar kimdir?
Refika Leyla Umar, 6 Temmuz 1928’de Ankara’da doğdu.
İlkokuldan önceki yılları Zonguldak’ta geçti. Eğitim hayatını İstanbul Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulu’nda, Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ ve Arnavutköy Kız Koleji’nde geçirdi. Daha sonra okulu bıraktı ve daktilo kursuna gitti.
Leyla Umar gençliğinde 1950’den 1955 yılına kadar Amerikan Konsolosluğu’ndaki görevli Amerikalılara beş yıl Türkçe dersi verdi.
22 yıllık Milliyet deneyimi
1955’te Milliyet’te çalışmaya başladı.
Uzun yıllar Milliyet gazetesinde yazan iki kadın gazeteciden biri olarak da biliniyordu.
Milliyet’te çalışırken Şevket Rado‘nun Hayat, Metin Toker‘in Akis, Yusuf Ziya Ortaç‘ın Akbaba dergilerinde de yazılar yazmaya başladı.Meslek yaşamına Milliyet Gazetesinde muhabir olarak başladı.
10 yılı ABD Temsilciliği olmak üzere 22 yıl boyunca Milliyet’te çalıştı.
Dört yıl Londra’da BBC’ninTürkçe bölümünde görev yaptı.
22 yıl boyunca çalıştığı Milliyet gazetesinden 1977’de ayrıldı.
Röportaj ve haberleri daha sonra farklı gazetelerde yer aldı. (YY)