Azerbaycan Yüksek Mahkemesi, araştırmacı gazeteci Khadija Ismayilova’nın serbest bırakılmasına karar verdi.
Ismayilova 2014 Aralık’ından beri hapisti. Reuters, mahkemenin cezayı 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezasına çevirdi. Gazeteci 5 yıl boyunca Azerbaycan'ı terk edemeyecek.
Gazeteci Khadija Ismayilova, Bakü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, vergi kaçırma ve yolsuzluk gerekçesiyle 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
#KhadijaIsmayil says she will continue from where she stopped saying lawlessness continues and so will her fight! pic.twitter.com/7wv9DTX6O0
— Arzu Geybulla (@arzugeybulla) May 25, 2016
Serbest bırakılan gazeteci "Daha gencim, daha kabiliyetliyim. Kaldığım yerden çalışmaya devam edeceğim" diye konuştu.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) gazetecinin serbest bırakılmasına ilişkin kararın ardından açıklama yaptı.
CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova “Khadija Ismayilova’nın serbest bırakılması kutlanacak bir haber ancak ona yönelik 1,5 yıllık adaletsizliği ortadan kaldırmıyor. Azerbaycan yetkililerinin, Khadija Ismayilova’nın özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmaya ve tüm mahpus gazetecileri serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi.
Birçok yayın kuruluşuyla işbirliği olan Khadija Ismayilova, Radio Free Europe / Radio Liberty yayın kuruluşunun Azerbaycan’daki bir kolu olan Azadlig Radyosu’nun da eski müdürüydü.
Khadija Ismayilova, Azerbaycan'da yüksek mevkilerdekilerin bulaştığı bir yolsuzluğu ortaya çıkarmasının ardından, Mart 2012'de şantaja uğramıştı. Gazeteciye "Düzgün davran yoksa ününe leke sürülecek" mesajı ile birlikte seks yaparken çekilen görüntüleriyle gönderilmişti.
Ismayilova, susmak yerine kendisine yöneltilen tehdidi kamuoyu ile paylaşmış, ertesi gün seks görüntüleri internette yayınlanmıştı.
Araştırmacı gazetecilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir yetkililerin hedefinde olan İsmailova, 2012-2013 yıllarında hakkında yayımlanan videolar yoluyla iftira kampanyasına uğramış, Şubat 2014’te ise, ABD lehine casusluk yapmakla suçlanmıştı.
Gazeteci, Ceza Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca Tural Mustafayev’i intihara sürüklemekle de suçlanmıştı.
Ismayilova’nın tutukluluğuna CPJ, Af Örgütü ve PEN de defalarca tepki göstermişti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 3 Mayıs 2014’te ilan ettiği Haberin 100 Kahramanı’ndan biri olan Ismayilova, Bakü’deki Avrupa Oyunları öncesinde hapishaneden New York Times’a mektup yazarak ülkedeki siyasi mahpuslara dikkat çekmişti. (EA)