Fotoğraf: Murat Bayram / Twitter
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Beş yıl önce haber takibi için HDP ve DTK'nın basın açıklamalarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaştığı için "örgüt propagandası" yapmakla suçlanan BBC Türkçe ve Amerika’nın Sesi muhabiri Hatice Kamer yeniden yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.
Yedi buçuk yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya gazeteci Kamer ve avukatı Pelda Vesek hazır bulundu. Duruşmayı, Kamer’in yakınları ve gazeteciler de takip etti.
Savunma yapan Kamer suçlamaya konu sosyal medya hesabının kendisine ait olduğunu belirterek iddianamede suç unsuru olarak gösterilen paylaşımları haber amaçlı olarak paylaştığını söyledi.
Propaganda amacıyla paylaşım yapmadığını söyleyen Kamer suçlamaları kabul etmedi ve beraatını talep istedi.
Mütalaası veren duruşma savcısı iddianamenin içeriği incelendiğinde suçlama konusu yapılan paylaşımların silahlı örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini övücü nitelikte olmadığını söyledi. Savcı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle Kamer hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme duruşmaya ara vermeksizin açıkladığı kararında, gazeteci Kamer’in yaptığı paylaşımların kanunda suç olarak tanımlanmadığı belirterek beraat kararı verdi.
Önderoğlu: Endişe duyuyoruz
Beraat kararının ardından açıklama yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu karardan memnun olduklarını ama reformlara rağmen gazetecilerin yargılanmasının endişe kaynağı olduğunu söyledi.
RSF temsilcisi @ErolOnderoglu: @HaticeKamer’in 2. yargılamada bir kez daha aklanmasından memnun olduk. Ancak reformlara rağmen, gazetecilerin #TerörleMücadeleKanunu’ndan beraat ettikleri dosyaların sistematik şekilde temyiz edilmesi veya bozulması ciddi bir endişe kaynağımızdır. pic.twitter.com/N510gzzg8W
— RSF Türkçe (@RSF_tr) February 9, 2021
Ne olmuşu?
Hatice Kamer, 2015’te DTK'nın öz yönetim kararının açıklandığı toplantının ve 2016’da 50 HDP'li milletvekili, belediye başkanı ve siyasetçinin katıldığı açlık grevinin ilan edildiği basın açıklamalarının fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
Polisin “açık kaynak araştırması” adı altında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı araştırma sonucunda fotoğraflarda Abdullah Öcalan'ın posteri görüldüğü için, Kamer'in "örgüt propagandası" yaptığı iddia edilmişti.
Kamer hakkında 2019’da açılan davada yerel mahkeme, duruşma açmadan tensiple beraat kararı vermişti. İstinaf Mahkemesi'nin kararı usul yününden bozarak yeniden yargılama yapılmasına karar vermişti.
(HA)