İlhan Selçuk, 6 Eylül 2005 tarihinde yayımlanan "Hakan Şükür ile Fethullah Münasebeti" başlıklı yazısındaki "yobazın izinde" ve "mürteci" gibi ifadeleri nedeniyle yargılanıyordu.
Selçuk: Yazım bir durum tespiti
Savunmasında mürtecinin gerici anlamında siyasal bir kavram olduğunu, bu nedenle hakaret içermediğini söyleyen Selçuk, "Yazım bir durum tespitidir" dedi.
Yargıç, iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen İlhan Selçuk'un kaleme aldığı yazının düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti. Dava Fethullah Gülen 'in şikâyeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılmıştı.
Gülen'in avukatı Orhan Erdemli, suç duyurusunda bulunarak Selçuk'un yazısında, müvekkilini aşağılayıcı ifadelerin olduğunu ileri sürdü.
Müvekkilinin saygınlığının, "yobazın izinde", "mürteci" gibi ifadelerle rencide edildiğini iddia eden Erdemli, Gülen'in kamuoyuna "üfürükçü" olarak sunulduğunu dile getirdi.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Onaran tarafından hazırlanan iddianamede, Selçuk'un yazısının şikâyetçiye yönelik hakaretler taşıdığı öne sürülerek Ceza Yasası' nın 125/2. ve 5187 sayılı yasanın 11. ve 26. maddeleri uyarınca cezalandırılması talep edildi.
Mürteci nedir?
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün (8 Kasım) görülen duruşmaya katılan Selçuk, yazının bir mizah yazısı olduğunu, mizahi bir yöntemle yazıldığını belirterek hakaret amacı taşımadığını kaydetti.
Mizah unsurlarının abartılı olabileceğini, ancak bir gerçeği dile getirdiklerini kaydeden Selçuk, "Gerçek de şudur: İrtica Türkiye'de medya kanalı ile spora girmiştir. Çünkü bazı gerici gazetelerde yalnızca erkek sporu dile getiriliyor. Kadın sporcunun fotoğrafı kesinlikle gazetelere konulmuyor. Çıplak ve günah sayılıyor" dedi.
Yazıda bunları anlatmak istediğini dile getiren Selçuk, Gülen'in de " mürteci" olarak nitelendirildiğini, bunun herkesçe bilindiğini ve inkâr edilemeyeceğini ifade etti.
"Yazı, düşünceyi açıklama çerçevesinde yazıldı"
Said Nursi ve Gülen birliğinin de inkâr edilemeyeceğini ifade eden Selçuk, Gülen'in Büyük Larousse Ansiklopedisi'nde nurcu Said Nursi'nin görüşlerini benimseyen kimse olarak açıklandığını kaydetti.
Said Nursi'nin 2. Meşrutiyet ve İslamcılık hareketinde yer aldığını, 31 Mart ayaklanmasından sonra sürüldüğünü anlatan Selçuk, "Risale-i Nur" adlı yapıtı ile çağdaş uygarlığın ve laikliğin karşısında yer alarak dinsel, siyasal hareketi yönettiğini belirtti. Bu nedenle Gülen'in de mürteci olduğunu vurgulayan Selçuk, bunun ansiklopedilere geçmiş bir gerçek olduğunu belirtti.
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Nazmi Yelkenci, Selçuk'un yazısının bütün olarak değerlendirildiğinde hakaret içermediğini belirterek üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını kaydetti.
Mahkeme yargıcı Sevim Efendiler, Selçuk'un yazısının bütün olarak okunduğunda, düşünceyi açıklama ve fikir yayma özgürlüğü içerisinde yazılmış eleştiri niteliğinde olduğunu belirtti. (EÖ/KÖ)