"İtiraf" gazeteciyi mahkum etti
Gazeteci Memik Horuz'un dosyasını bugün ele alan Yargıtay, "yasadışı TKP/ML TİKKO örgütünün üyesi" olduğu iddiasıyla verilen cezayı onadı. Gazetecinin eşi Seza Horuz, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımayı düşündüğünü açıkladı.
13 Haziran 2002'de, Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), Memik Horuz'u Türk Ceza Kanunu'nun 168/2. maddesi uyarınca 15 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
Horuz iddiaları reddetmişti
Sincan F Tipi Cezaevi'nde bulunan Memik Horuz ise, "itirafçı" Erol Çetin'in ifadelerinin düzmece olduğunu söylemişti. Horuz, politik kimliği ve düşünceleri nedeniyle kendisine bir komplo kurulduğunu savunmuştu.
Horuz'un avukatı Filiz Kalaycı da, müvekkilinin iddia edilen suçları işlemediğini belirterek, tutuklamanın hukuk dışı olduğunu söylemişti.
Mahkeme heyeti, gazeteci Memik Horuz'u "TKP/ML TİKKO örgütünün üyesi olduğu" iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Horuz, kararı "Baskılar bizi yıldıramaz" şeklinde slogan atarak protesto etmişti.
Uygun: 15 gün kaldı, röportaj yaptı
DGM'deki yargılamada pişmanlık yasasından yararlanmak isteyen ve 12 yıl 6 ay hapse mahkum olan sanık Erol Çetin, mahkemede "Gruba girdikten sonra Zeki Uygun isimli bir basın mensubu gruba katıldı, aramızda 15 gün kaldı ve kamera çekimi ve fotoğraflama yaptı. Grup liderleriyle ve benimle de röportaj yaptı. Röportajlar ve Zeki Uygun'un izlenimleri Özgür Gelecek dergilerinde fotoğraflı olarak yayınlandı. Aslında Zeki Uygun Memik Horuz'dur" demişti.
Horuz'un avukatı Aydın Erdoğan da, "(...) Erol Çetin'in pişmanlık yasasından yararlanmak amacında olduğu gözden uzak tutulmamasını diliyoruz. Kendi mutluluğu için başka insanların cezalandırılması çabasına girebilir(...)" demişti.
Horuz : "Koda ihtiyacım yok"
Sanık Horuz ise "Benim kimliğimi herkes tanır, kod adı kullanmama gerek yok.Bir itirafçı varken yetmeyince ikinci itirafçı olarak İrfan Durmuş'u sundular. Benim örgütsel bağlantım varsa bunların somut olarak ortaya konmasını istiyorum. Erol Çetin örgütte bulunduğu bir süre içerisinde bir eylem yapılmadığını söylediği halde esas hakkındaki mütalaada bir muhtarın öldürülmesinden bahsedilmiştir. Erol Çetin'i kurtarmak için benim cezalandırılmam isteniyor" yolunda savunma yapmıştı.
İstanbul Çemberlitaş semtinde 17 Haziran 2001'de gözaltına alınan Horuz, Tokat'a götürülerek hakkında "örgüt üyesi olduğu" yolundaki ifadeler bulunduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. (BB)