Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Erinç "Gazetecilik bir ölçüde gelişmesini usta-çırak, ağabey-abla ilişkisiyle sürdürüyor" dedi.
"Gazeteci, her gün öğrenendir"
TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda, "Ustalar Ustalarını ve Anılarını Anlatıyor" başlığı altında gerçekleştirilen sohbet toplantısının açılışında konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, "Tarihimiz içinde en eksik yönlerden biri basın tarihimizdir" dedi.
Erinç, Babıali Sohbetlerini hem meslek açısından hem de basın tarihi açısından önemsediğini dile getirerek, "Gazetecilik bir ölçüde gelişmesini usta-çırak, ağabey-abla ilişkisiyle sürdürüyor" diye konuştu.
"Gazeteci, her gün yeni bir şey öğrenendir" tanımının gazeteciliğin tanımları arasında yer aldığına dikkat çeken Erinç, gazetecinin hem dünü, hem de bugünü bilmesi gerektiğine işaret etti.
Vakıf Başkanı Vasfiye Özkoçak da, salonda bulunan İletişim Fakültesi öğrencilerine seslenerek, kendisinin de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nün ilk mezunlarından olduğunu söyledi. Özkoçak, genç gazeteci adaylarına, "her zaman usata gazetecilerin arkasında olun" önerisinde de bulundu.
Babıali Zamanları
Gazeteci Nuyan Yiğit de, mesleğe 1948'de Cumhuriyet Gazetesi'nde başladığını hatırlatarak, Burhan Felek ile olan anılarını anlattı. Felek'in yazılan haberlere ilişkin eleştirilerine dikkat çeken Yiğit, "Burhan Felek bize 'İstanbul'u tanımıyorsunuz' derdi. Bizlker İztanbul'da yaşıyor, çalışıyor ve İşstanbul'u yazıyorduk ama İstanbul'u bilmiyorduk" dedi.
Yiğit, Felek'in bir süre gazetede çalışanlara İstanbul'un semtlerine ilişkin bir oyun oynadığını ve her hafta, içinde "paşa", "köy" ya da "kapı" geçen İstanbul'un semtlerinin sayılmasını istediğini anlatarak, bu oyunun İstanbul Ansiklopedisi'nin doğusuna yol açtığını söyledi.
"Kıbrıs'la ilgili herşeyi anlattım"
Orhan Birgit de, "Biz Babıali denen zamanlar, bu yokuşta, burada gördüğünüz yaşlı insanlar, ayrı ayrı gazetelerde çalışır, günümüzü ve akşamımızı birlikte geçirirdik" dedi.
Birgit, o dönemlerde de gazetelerin bugünlerde olduğu gibi aralarında kavga ettiğini hatırlatarak, "O kavgalar bugünkü gibi şirket kavgası değil, tiraj kavgası olurdu" şeklinde konuştu.
Kıbrıs Barış Harekatı döneminde de hükümet Sözcüsü görevinde bulunduğunu ifade eden Birgit,o dönemde gazeteci meslektaşlarına Kıbrıs'ta olanlarla ilgili herşeyi anlattığını da dile gitirdi.
Profesör Doktor Alaattin Asna da, meslekteki anılarını genç iletişimcilerle paylaştı. Profesör Asna, "Bizim zamanımızda bir simitle gazetecilik yapardık. Şimdi devir değişti" diye konuştu.
TGC önceki Başkan da katıldı
Toplantıya aralarında TGC önceki Başkanlarından Nail Güreli ile İzzet Sedes, Necati Zincirkıran, Kahraman Bapçum gibi usta gazeteci ve yazarların da bulunduğu çok sayıda gazeteci de İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri de katıldı. (BB)