Gazetecileri koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists-CPJ) hapis gazetecilere ilişkin 2012 raporunu yayınladı. Raporda Türkiye 49 hapis gazeteciyle ilk sırada yer alıyor. Türkiye’den sonra gazetecileri en çok hapseden ülke İran ve Çin.
Rapora göre dünyada toplam 232 gazeteci parmaklıklar arkasında. Bu sayı CPJ’nin en yüksek saptamayı yaptığı 1996 yılını geride bırakmış durumda.
CPJ’nin 2012 raporu özetle şöyle:
“Türkiye İran ve Çin belirsiz kanunlarıyla etnik gruplar da dahil olmak üzere muhalefetin sesini susturmaya çalışıyor. 2012 yılında gazetecilere en çok terörizm, vatan hainliği ve darbe teşebbüsü suçları yöneltildi.”
“Türkiye’de tek Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayyip Temel, yasadışı bir Kürt örgütüne üyeliğine dair suçlamalar sonucunda 20 yılı aşkın hapsi isteniyor. Devletin gösterdiği deliller ise yalnızca yayımlanmış işleri ile meslektaşları ve haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri kayıtları.”
“Eritre’de 28 gazeteci, Suriye’de 15 gazeteci hapis bulunuyor. Bu ülkelerde gazeteciler herhangi bir yargılama ya da adli süreçten geçmeden gizli hapishanelere kapatılıyor. Hapis gazetecilerin aileleri ya da avukatları ile görüşmelerine izin verilmiyor.”
“Toplamda 63 gazeteci haklarında herhangi bir suçlama olmaksızın hapsedilmiş durumda.”
“CPJ’nin Türkiye’ye dair Ağustos ayında yayınladığı 61 kişilik hapis gazeteci raporundan sonra Türkiye yetkili makamları bazı gazetecileri serbest bıraktı.”
CPJ, son dönemde Türkiye’de yargı paketleri ile yapılan değişiklikleri olumlu olarak nitelediği raporunda, cezaevinde bulunan gazetecilerin yüzde sekseni hakkında hala bir mahkumiyet kararının olmamasının altını çiziyor. (EA)