Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde dün (6 Şubat) yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde depremler, Türkiye ve Suriye'de binlerce yurttaşın hayatını kaybetmesine, binlerce kişinin ise yaralanmasına sebep oldu.
Depremlerin en fazla yıktığı kentlerden biri de Antep. Antep’te AFAD’ın açıklamasına göre (7 Şubat 10.18 itibarıyla) ölü sayısı 468.
“Sorunlar imece usulü çözülmeye çalışıyor”
Antep’teki son duruma dair, bianet’e bilgi veren gazeteci Murat Güreş, şunları söyledi:
“Yetkililer geldi, ancak İslâhiye’de yıkım olduğu için oraya geçtiler. Çevre Bakanı Murat Kurum sabah saatlerinde AFAD’ta toplandı yaptı, her zamanki şeyler söyledi, ancak burada yurttaşlara yansımış bir yardım yok.
“Şöyle örnek vereyim, ekmek yok. Doğalgaz olmadığı için fırınlar çalışmadı, odun ateşi ile çalışan birkaç fırın çalıştı o fırınlar önünde de çok uzun kuyruklar oluştu. En büyük sorun gıda. İnsanlar sabaha kadar parklarda ateş yakarak bekledi, aç beklediler.
“Burada devletin ulaştırdığı bir yardım yok, tüm sorunlar imece usulü çözülmeye çalışıyor. Biz, en az altı aile daha güvenli gördüğümüz bir evdeydik, yaklaşık 30 kişi bir evde kaldık. Kimde ne varsa ne getirmişti.
“Çevre illerden şehre yardım getirileceğini duyduk. Hatta kamyonlarla ekmek taşınacağı bilgisi var.
“Hastanelerde çok ciddi sıkıntılar var. Yoğun bakımlar dolu, ilaç ve çalışan sayıları yetersiz.
“Bu kent yüz yıldır böyle bir şey yaşamamış. Hepimiz hazırlıksız yakalandık. Ölenleri enkazlardan çıkarmaya çalıyorlar, yaşayanlar hayata tutunmaya çalışıyor.”
AFAD: Hasarlı binalara girmeyinAfet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) dün (6 Şubat) Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin ise yaralandığını söyledi. (7 Şubat 2023 Salı, 9.50 itibarıyla) AFAD, Maraş merkezli depremlerde 5 bin 775 binanın yıkıldığını, henüz teyidi yapılmamış ancak 'yıkıldı ihbarı' gelen bina sayısının 11 bin 302 olduğunu bildirdi. AFAD, Maraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde 24 bin 443 personelin görev yaptığını açıkladı. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremin etki alanının yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanı kapsadığını, Türkiye'nin yüzölçümünün yaklaşık yedide birine karşılık gelen alanda depremin etkilerinin hissedildiğini vurguladı. Devletin tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde arama, kurtarma ve iyileştirme faaliyetlerini yürütmeye devam ettiğini ifade eden Tatar, şu ana kadar 285 artçının yaşandığını aktardı. Yurttaşlara hasar gören binalardan uzak durması konusunda uyarı yapan Tatar, meydana gelen artçı sarsıntıların zaman zaman 5 ve üzeri büyüklüklere çıkabildiğini, bu nedenle de hasar almış binaların yıkıma uğrayabileceğini dile getirdi. |
(EMK)