Taraf gazetesi editörü İbrahim Günel, maaş ödemelerini aksattığı ve diğer haklarını karşılamadığı gerekçesiyle işveren Taraf Gazetecilik Sanayi ve Ticaret AŞ. Şirketine dava açtı.
Taraf gazetesi avukatı Yekta Bilal ile 1 Aralık'tan 24 Aralık'a kadar geçmişe dönük hakları için görüşmeler yaptığını bianet'e söyleyen Günel, ödemelerinin belirtilen zamanda yapılmaması üzerine yargıya gitme kararı aldıklarını ifade etti.
Deneyimli çevre muhabiri Günel, Radikal gazetesinden de işten çıkarıldıktan sonra açtığı işe iade davasını kazanmış ve tazminatını almıştı. Gazetecinin fazla mesai ve kıdem ihbar tazminatlarıyla ilgili açtığı davalarsa sürüyor.
Yılmaz: Maaş ödenmeyince iş aktini biz feshettik
Günel'in avukatı Rana Yılmaz, geçen yıla kadar, genel yayın yönetmeni de dahil olmak üzere, tüm çalışanların asgari ücretle çalışıyor gözüktüğünü, bir şikayet üzerine iş müfettişlerinin bunu tespit etmeleriyle bu durumun kısmen düzeltildiğini ancak gazete yetkililerinin şimdi de, kayıt altına aldıkları miktarı yükselterek bir kısmını telif ücreti gibi ödeme yoluna gittiklerini söyledi.
"Aralık sonunda işveren müvekkilimin ücreti ve diğer haklarını ödemeyince iş aktini biz feshettik. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2007/14130 Esas, 2008/8314 Karar sayılı ve 14.04.2008 tarihli kararında sunduğu, 'ücreti süresinde ödenmeyen gazetecinin iş sözleşmesini fesih hakkı var; kıdem tazminatı hakkı da var' gerekçesine dayandırdık."
İşverenin maaşları çok geç veya parça parça ödemelerinin de ciddi sorunlara neden olduğunu belirten Yılmaz, müvekkilinin zor durumda olması nedeniyle maaşının icra yoluyla tahsil etmek için icra takibi de başlattıklarını ancak işverenin bugün (12 Ocak) itibariyle işleme itiraz ettiğini öğrendiklerini söyledi; "dava açacağız" dedi.
"Az daha icralık oluyordum"
İki yıl gazetede çalışan Günel'in davası Kadıköy İş Mahkemeleri'nde görülecek. Taraf'ta işten çıkarılan iki çalışanın açtığı işe iade davası, yerel mahkemede çalışanlar lehine sonuçlandı. Ancak gazete, dosyayı temyize taşıdı.
1997 yılında belindeki disk kayması (bel fıtığı) nedeniyle ameliyat olan Günel, ağrılarının artması üzerine Kasım ayından beri İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşururji Bölümü'nde tedavi görüyor; fizik tedavi seanslarına katılıyor.
22 Kasım ve 1 Aralık günlerinde 10'ar günlük süreler için iş görmezlik raporu verilen gazeteci, "Maaşlar bazen ödenmeyip bazen de aksatıldığı için oluşan kredi kartı borçlarım nedeniyle az daha icralık oluyordum. Banka kredisi ve emekli maaşımı güvence saydırarak bundan kurtuldum. Kira ödeyemez hale geldim. Ayrıca, hasta hasta da davalarla uğraşmak istemiyordum" diyerek zorlu durumunu aktardı.
Gazeteci avukattan hakları istedi
Gazete yetkilileri Ahmet Altan ile Yasemin Çongar'ın kendisiyle çalışmak istemediklerini bildiren Av Yelda Bilal'e gazeteci, Mart, Temmuz ve Ağustos aylarına ait maaşlarının ödenmediğini, ayrıca 212 Sayılı Yasa olarak bilinen 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Yasa gereği iki yıllık kıdem ve ihbar tazminatının, iki yıldır gazetede hiç yıllık izin kullanmadığını ve 10 yıllık meslek kıdemini de aştığı için yıllık altışar haftadan 12 haftalık izin paralarının da ödenmesi gerektiğini söyledi.
Eylül'den bu yana da yönetimin maaştan kesinti yaptığı farkların da ödenmesini talep eden Günel, Ayrıca, Asgari Geçim İndirimi'yle ilgili 11 ay süreyle ödenmediği iddia edilen aylık 49 TL'lik tutarların da ödenmesini istedi. (EÖ)