Fotoğraf: MA / Gazeteci Gök ortada
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır'da 2017 Newroz'unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un öldürülme anını kare kare fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'ün "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı davaya devam edildi.
Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Gök ve avukatları Resul Tamur, Mehmet Emin Aktar hazır bulundu.
TIKLAYIN - bianet Medya Gözlem Veritabanı
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Raporu / Nisan-Mayıs-Haziran 2021
Fotoğraflarla örgüt propagandası iddiası
MA'nın haberine göre, heyet değişikliğinin yaşandığı duruşmada Cumhuriyet Savcısı, Gök'ün 18 Ocak 2017 ile 1 Kasım 2018'de sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarda örgüt propagandası yapıldığını ileri sürerek, mahkemenin paylaşımlar hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasını talep etti.
İkisi de haber fotoğrafı
Gök, savcının suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiği fotoğrafların sorulması üzerine şöyle dedi:
"Ben gazeteciyim, yaptığım paylaşımlara dikkat ederek paylaşırım. Paylaşımları onaylı twitter hesabımdan yaparım. Genelde haberler ile kendi haberlerimi ve çektiğim fotoğrafları hesabımdan paylaşırım. Sosyal medya hesabımdan 30 bin haber paylaşımım var. Söz konusu fotoğrafların ne olduğunu bilmiyorum. Bu fotoğrafların paylaşılan haberin eklentisi olarak paylaşılıp paylaşılmadığını bilmiyorum."
Bunun üzerine fotoğraflar avukatı aracılığıyla Gök'e gösterildi. Gök, "Birini 2014 yılında Kobanî 'de, diğeri ise 2017'de Uluslararası Koalisyonun Rakka'ya müdahalesi sırasında çektiğim ve haberde kullandığım fotoğraflardır" dedi.
Avukatlar yasa değişikliğini hatırlattı
Gök'ün avukatı Resul Tamur, 3713 sayılı yasanın 7'nci maddesine eklenen bir cümleyle haber amaçlı paylaşımların suç olmaktan çıkarıldığını ifade ederek, söz konusu fotoğrafların haber amacıyla paylaşıldığını ifade etti.
Avukat Mehmet Emin Aktar da meslektaşının beyanlarına katıldığını belirterek, haber amaçlı yapılan paylaşımların suç olmaktan çıkarıldığını vurgulayarak, yasa koyucunun bu değişiklikle basın özgürlüğünü sağlama, gazetecileri ceza tehdidinden korumaya yönelik olduğunu vurguladı.
Mahkeme beraat ettiği dosyayı istedi
Mahkeme, Cumhuriyet savcısının dava dosyasında yer almayan fotoğraflar hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasına, Gök'ün 2015'de yargılanıp beraat ettiği dosyasının incelenmek üzere Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden istenmesine karar vererek, duruşmayı 20 Ocak 2022'ye erteledi.
Önderoğlu: Bedel ödetilmek isteniyor
Davanın ilk duruşması öncesinde bir açıklama yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gök'ün dosyasında 20 yıl hapisle yargılanabilecek bir delil olmadığını söylemişti:
"Yineliyoruz. Polisin Kemal Kurkut'u vurmasını görüntülemiş gazeteci Abdurrahman Gök'e açılan "örgüt üyeliği" dosyasında 20 yıl hapisle açıklanabilecek bir delil yok. 'Gizli' tanık, 'Bilinmeyen erkek' ile telefon konuşması, haber twitleri... İddianameyi inceleyen herkes Gök'e, Kemal Kurkut cinayetini görüntülemenin bedelinin ödetilmek istendiğini pek rahat düşünebilir. Diyarbakir 5. Ağır Ceza Mahkemesi yarın bu hukuksuzluğu görüp Gök'ü aklamalıdır."
Ne olmuştu?
Gök, 21 Mart 2017'de Diyarbakır Newroz'unda üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un polisler tarafından kurşunlanarak öldürülmesini görüntülemişti.
Gök, olaydan 8 gün sonra 29 Mart'ta avukatlarıyla birlikte Diyarbakır Adliyesi'ne giderek, olayla ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'na ifade vermişti. Savcının talebi üzerine, Gök tarafından çekilen 26 fotoğraf karesi de savcılığa teslim edilmişti.
20 Nisan 2017'de polisler Gök'ün Diyarbakır Bağlar'daki evine baskın yapmış, gazetecinin bulunmadığı evde arama yaparak dört kitap ile bir derginin yanı sıra Gök'e ait kullanmadığı 2 telefona el koymuştu.
Gök, söz konusu fotoğrafı ile Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri – Jüri Özel Ödülü'ne layık görülmüştü. (KÖ)