Batman’da İpek Er’e cinsel saldırıda bulunduktan sonra intihara sürükleyerek ölümüne neden olan uzman çavuş Musa O. hakkında haber yapan ETHA editörü Pınar Gayıp hakkında Orhan’la ilgili yaptığı röportaj ve sosyal medya paylaşımına Aydın Cumhuriyet Başsavcılığınca 3. kez soruşturma başlatıldı.
TIKLAYIN - Pınar Gayıp, elektronik kelepçeli gazeteciliği anlatıyor
"Erkek yargı failleri değil gazetecileri cezalandırmak istiyor"
“Hakaret, iftira, kişilerin huzur ve sükununu bozma, terörle mücadele edenleri hedef gösterme” iddiasıyla başlatılan soruşturma nedeniyle avukatıyla ifade veren Gayıp, bianet’e şu açıklamayı yaptı:
“Aynı başsavcılık, aynı habere üçüncü kez soruşturma açtı. Sadece dosya numaralarını değiştirmişler. “Tamamen kopyala yapıştır usulü ile hazırlanan iddaname kapsamında ifademi de verdim.
“Musa O.’nun bu suçu işlediği TSK ve devlet yetkilileri tarafından kabul edildi ki kendisinin işine son verildi. Bu tamamen kamuoyu baskısı ile oldu.
“Görevinden alınan suç işleyen bir erkeği yargı korumak istiyor. Asıl cezalandırması gereken suçu ve suçlu iken bu erkeklerin suçlarını yazanları susturmak istiyorlar.
“Fail şu anda tutuksuz yargılanıyor. Erkek yargı diyor ki ‘bu suçu işlese de biz koruruz siz söylemezsiniz’ diyor. Bu suçun ve suçlunun unutulmasını istiyorlar.
“Erkek yargı failleri korurken, erkeklerin yaptıklarını anlatan gazetecileri susturmak istiyor. 3 kere aynı konuda soruşturma açmak gözüm üzerinde demektir. Mesleğimi yapmaya devam edeceğim.”
Not: ETHA’nın web sayfası o dönem erişime engellendiği için ilgili habere de ulaşılamıyor.
5 gün önce (13 Ocak) de Hazal Kaya Musa Orhan’a hakaretten ifade vermişti.
TIKLAYIN - "Ben sessiz kalmadım ama herkes sustu"
Ne olmuştu?
Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan İpek E., 7 Temmuz’da Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, uzman çavuş olarak görev yapan Musa O.’nun kendisine tecavüz ettiği iddiasıyla şikâyetçi oldu ve detaylı bir ifade verdi. 16 Temmuz’da bir mektup bırakarak intihar girişiminde bulundu.
Ağır yaralı olarak Batman Bölge Hastanesi’ne kaldırıldı. İpek, 34 gün tedavi altında olduğu hastanede, 18 Ağustos'ta hayatını kaybetti. Savcılık soruşturmasında ise Musa O.16 Temmuz’da gözaltına alınmış ifadesinin ardından tutuklamaya sevk edilmiş ancak adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.
Başsavcılık bu karara itiraz etmiş; ancak itiraz kabul edilmemişti. Bu süreçte 27 Temmuz’da iddianame hazırlanmıştı. İddianame eksiklik nedeniyle iade edilince başsavcılık bu karara itiraz etmiş; itiraz kabul edilince savcılık iddianameyle birlikte tekrar tutuklama talep etmişti.
Sosyal medyanın da baskısıyla ilgili ağır ceza mahkemesince inleme tamamlandı, mahkeme iddianameyi ve tutuklama talebini kabul etti. Musa O. hakkında yakalamaya yönelik tutuklama kararı çıktı. Musa O. sosyal medya tepkileri sonrası tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Musa O.'nun avukatları tutuklama kararına itiraz etti, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz kararını yerinde buldu ve 25 Ağustos 2020 Salı gecesi O. cezaevinden tahliye edildi. (EMK)