* Fotoğraf: Rûdaw
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) operasyonlar devam ederken Türkiye'nin "güvenli bölge" oluşturma amacıyla Suriye'ye de bir askeri harekat düzenleme olasılığı gündemde.
TIKLAYIN - Irak eski Başbakanı Nuri el Maliki: "Türk devleti için tüm Kürtler aynıdır"
Suriye
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Haziran 2022'de partisinin grup toplantısında "İşte buradan bir kez daha tekrar ediyorum; güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz. Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız," demişti.
Kuzey Irak'ta, IKBY alanında 17 Nisan 2022 gece yarısı başlayan hava ve kara harekâtında KDP'nin Türkiye'ye verdiği destek belirleyici olmuştu.
TIKLAYIN - Erdoğan'ın Rojava operasyonunu kim önleyecek? ABD mi, Rusya mı, ikisi birden mi?
IKBY ve Türkiye
Gazeteci Fuat Kav, IKBY'nin ve Türkiye'nin tutumunu Yeni Yaşam Gazetesi'ne değerlendirdi.
Kav, asıl sorunun Türkiye'nin "Kürt sorunu"na bakışı olduğunu söyleyerek harekatı şöyle değerlendirdi:
"Zap'ın hedeflenmesi uzun bir hazırlık, yapılanma ve konsepti ekseninde yapılan bir saldırıdır. Zap-Metîna ve Avaşîn alınırsa oradan Garê'ye, daha sonra Kandil'e, ardından da tüm alanları kapsayan topyekûn bir saldırı planlanacaktır. Daha önceki saldırı ve harekatlar daha çok vurma geri çekilme, kısa sürede alan tutma, gözdağı verme, psikolojik olarak üstünlük sağlama, gerillanın harekat alanını daraltma temelindeyken Zap hamlesi ise stratejiktir, kalıcıdır, indirmenin yapıldığı yerlerde karakol kurma ve uzun sürede alanda kalmadır.
"Zap, Avaşîn ve Metîna'ya dönük yapılan sefer ve gerçekleştirilen işgalin arka cephesinde bu gerçekliğin belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Esas yaklaşım Kürt Sorunu'dur, Kürtlerin bir statüye kavuşmaması, Kürt gerçekliğinin ortadan kaldırılmasıdır."
Kav, KDP'nin tutumuna dair ise KDP'nin, kendisine AKP-MHP ekseninde bir yol haritası belirlediğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Barzaniler kesinlikle Erdoğan ailesi, KDP-AKP, Mesut-Erdoğan konumuna gelmişlerdir. Bu bağlamda da kaderleri birbirlerine bağlı. AKP-MHP giderse ne olur? Büyük ihtimalle büyük bir yargılama sürecine tabi olurlar. KDP Güney'de kaybederse ne olur? O da yargılanır."
Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın.
KDP hakkında
Kürdistan Demokrat Partisi kısaca KDP (Kürtçe: Partîya Demokrata Kurdistan a Irak) 16 Ağustos 1946'da kurulan bir Kürt partisi.
Kurucusu Molla Mustafa Barzani.
KDP'yi 1979'dan beri Mustafa Barzani'nin oğlu Mesut Barzani yönetiyor.
Fuat Kav hakkında Kürt siyasetçi ve yazar. 1980 yılının Nisan ayında tutuklandı. Başta Diyarbakır, Eskişehir, Aydın, İzmir "Buca ve Konya olmak üzere Türkiye'nin çeşitli askeri ve sivil cezaevlerinde tutuklu kaldı. 12 Eylül 1982 yılında askeri mahkemede yargılandı ve çok kısa bir zaman dilimi içerisinde idama mahkûm edildi. 1990'lı yıllarda çıkan bir yasayla idam cezası 20 yıla düşürüldü. Toplam 20 yıl, 6 ay, 6 gün cezaevinde kaldıktan sonra, 4 Haziran 2000 yılında tahliye oldu. Cezaevinden tahliye olduktan üç yıl sonra Almanya'ya gitmek zorunda kaldı. |
(TY)