Bir basın davasından hakkında “görevli memura hakaret” iddiasıyla verilmiş hapis cezası bulunduğu ifade edilen ve bu nedenle Kadıköy İskele Polis Karakolu’nda tutulan gazeteci Aktaş, Bakırköy Adliyesi’ne çıkarıldıktan sonra hakkında verilen tutuklama kararının gereği olarak Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.
Türkiye, uluslararası standartlara uymuyor, hapsi kaldırmıyor
Karakolda bulunduğu sırada bianet'e bilgi veren Aktaş, "İlde soygun, ilçede vurgun" başlıklı haberle ilgili 30 Eylül 2003'te çıkan "Sadece kendilerine yakın olanlara yardım ediyorlar" başlıklı başka bir haber nedeniyle mahkum edildiğini, kararın geçen yıl onanması nedeniyle cezaevine gönderilmeyi beklediğini söyledi.
Muş Asliye Ceza Mahkemesi'nin, "ertelersek tekrar eder" düşüncesiyle ertelemediği ceza, şimdi uluslararası standartlara aykırı şekilde gazetecinin hapse girmesine neden olabilecek. Avrupa Konseyi, Türkiye’nin dahil olduğu üye devletlere “hakaret” ve “iftira” suçlarına hapis cezası verilmemesini tavsiye etmişti.
2007’de “hakaret”ten dört haberci tutuklandı; serbest bırakıldı
Eski Ceza Kanunu'nun (TCK) 264/2. maddesinden 14 Nisan 2004 tarihinde verilen bu cezayla ilgili yargı sürecinin geçen yıl sona erdiğini aktaran Aktaş, Yargıtay’ın yerel mahkemenin verdiği cezayı onadığını öğrendiğini ifade etti.
Aktaş’ı önce 1 yıl 6 ay hapse mahkum eden mahkeme, TCK’nin 80. maddesi gereğince de cezayı 1 yıl 9 aya çıkardı. Kapanan gazetenin yazı işleri müdürü Berna Aktaş da, 7 bin 340 YTL para cezasına çarptırılmıştı.
Ancak Türkiye, eski TCK’deki basın özgürlüğüne aykırı düzenlemelerini 1 Haziran 2005’te yürürlüğe soktuğu yeni TCK’de de korudu.
Hakaret veya iftira iddiasıyla geçen yıl da Datça Haber gazetesi sahibi Sinan Kara, Emirdağ gazetesi yetkilisi Mustafa Koyuncu, Söz TV ve gazetesinden Sait Bayram ve Fırat Avcı de tutuklanmıştı. (EÖ/TK)