MLKP davasında müebbet hapse çarptırılan Özgür Radyo eski Genel Koordinatörü ve bianet yazarı Füsun Erdoğan için Avrupa Konseyi temasları sürüyor.
9 Nisan’da Sol Grup Toplantısına katılan aralarında Erdoğan’ın ailesi ve avukatının da bulunduğu heyet davaya ilişkin delegelere bilgi verdi. Toplantıya katılan delegeler de söz alarak, Füsun Erdoğan'ın davası ile ilgili ailenin çabasına tam destek verdiklerini ifade ettiler.
Aynı gün heyet Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muizniek ile görüşerek dava sürecini aktardı. Muizniek ile görüşmenin arından gazeteci Erdoğan adına düzenlenen konferansa katıldı.
Gazeteci Erdoğan için konferans
Hollanda Parlamentosu (CDA) milletvekili Pieter Omtzigt’in başkanlığını yaptığı konferansta söz alan Erdoğan’ın avukatı Duygu Sarısoy, davadaki hukuksuzluklar üzerinde durarak Füsun Erdoğan’ın haksız yere tutuklu olduğunu belirtti.
Aktaş Erdoğan ise annesinin tutukluluk sürecinde yaşadığı hastalıklardan bahsederek bu sürece ilişkin destek istedi.
Konferansa katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dersim milletvekili Hüseyin Aygün, Türkiye’de son zamanlarda yaşanan gazetecilere ilişkin operasyonların üzerinde durarak, davanın kapsamına göre çifte standart uygulandığını belirtti.
CHP İstanbul milletvekili Melda Onur ise Türkiye’de basın özgürlüğü kısıtlamalarını vurgularken, Twitter, Youtube’un yanı sıra kapalı bulunan 40.000 siteden bahsederek Füsun gibi muhalif gazetecilerin bir şekilde susturulduğundan bahsetti.
Barış ve Demokrasi Partisi Avrupa Konseyi temsilcisi Fayik Yağızay da yaptığı konuşmada, eskiden sadece belli kesime yapılan hukuksuzlukların artık herkese yapıldığını, Türkiye’de adil yargılanma olmadığını söyledi.
Erdoğan’ın ablası Şengül Tanrıverdi ise Füsun’a ilişkin adalet arayışlarında Konseyden destek istediklerini ifade etti.
Ne olmuştu?
Özgür Radyo eski Genel Yayın Kordinatörü ve bianet yazarı Füsun Erdoğan Eylül 2006'da gözaltına alınmış ve yedi yıl tutuklu kaldıktan sonra 5 Kasım 2013'te yasadışı örgüt yöneticisi olmaktan müebbet hapis ile 789 yıl 7 ay hapis ve 1.263.320 TL para cezasına çarptırıldı. Tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesini takiben avukatlarının yaptığı tahliye talebi ise reddedildi.
#FreeThePress
Füsun Erdoğan ve diğer tutuklu gazetecilerin durumuna uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek için düzenlenen kampanyalara bu hafta bir yenisi daha eklendi: Dünya Gazeteciler ve Yayıncılar Birliği (WAN-INFRA) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne dek sürecek 30 günlük bir kampanya başlattı. Her gün başka bir ülkedeki tutuklu gazetecilerin durumuna dikkat çekilen kampanyanın ilk günü olan 4 Nisan'da Türkiye'den Füsun Erdoğan'ın yargı süreci hakkında bilgi verildi ve halen hapiste bulunan tüm gazetecilerin özgürlüğü talep edildi. Kampanyayı internet sitesinden ve Twitter'da #FreethePress tag'iyle takip edebilirsiniz. (EA)