Spor muhabiri Julie DiCaro, maruz kaldığı sosyal medya tacizleriyle nasıl başa çıkmaya çalıştığını web semineriyle anlattı.
Julie DiCaro, gerçekleştirilen seminerde, sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan bir spor muhabiri. Bir kadın gazeteci olarak erkek egemen spor dünyasında yaptığı bazı haberlerden dolayı sosyal medya tacizine uğradı. Kadın gazetecilerin maruz kaldıkları sosyal medya tacizlerine dikkat etmeyi amaçlayan Julie DiCaro, 12 Ocak 2016’da (dün) düzenlenen web seminerinde kadınların bu tür tacizlerle nasıl baş edebileceğine dair tavsiyelerde bulundu.
DiCaro, özellikle ünlü bir sporcunun kadınlara karşı işlediği bir suçla ilgili haber yaptığında sosyal medyadan ölüm ve tecavüz tehditleri aldığını hatta çocuklarının da tehdit edildiğini dile getirdi.
Sosyal medya üzerinden şahsi bilgileri de yayınlanarak hedef gösterilen Dicaro, Türkiye’de sosyal medya tacizlerine uğrayan gazetecilerin varlığından haberdar olduğunu ve onları anladığını sözlerine ekledi.
İnternette önlemler
Aldığı bazı önlemlerle sosyal medyanın yıkıcı etkisini azaltmayı başaran Dicaro, şunları söyledi:
“Kendimi kötü hissettiğimde Twitter’ı özelleştiriyorum. Daha güçlü hissettiğinizde hesabınızı tekrar aktive edebilirsiniz. Bazen düzinelerce belki binlerce hesaptan taciz ediliyor olabilirsiniz.
"Gerçekte belki de çok az sayıda insan bu tacizleri gerçekleştiriyor olabilir. Bunun farkında olmak önemli. Bunlar internet trolleri olarak tanımlanıyor.
“Ayrıca bu konuları konuşup tartışabileceğiniz ve sizi destekleyecek bir gruba sahip olmak da oldukça önemli. Bunun yanı sıra Twitter’da sizi taciz edenleri bloke edebilirsiniz.
“İnternette harcadığım zaman konusunda disiplinli olmayı öğrendim. Çalıştığım süre bittiğinde internete bakmıyorum.”
“Polisler yetersiz”
DiCaro, Amerika’da sosyal medya tacizlerine karşı yeterince önlem alınmadığına dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti:
“Tacizlere karşı polisi arıyorum. Ancak ne yazık ki Amerika’da da her tarafta olduğu gibi sosyal medyada yapılan tacizler konusunda gerekli önlemler geliştirilemedi.
“Bazı polis daireleri taciz konusunda iyi hareket ediyorlar, ancak bazıları yetersiz kalıyor. Bazen karşılaştığınız polis işimiz nedeniyle sosyal medyada bulunmamız gerekliğini anlamıyor.
“Kendimi korumak görevim haline geldi”
“Kendimi korumak benim görevim haline geldi. Nerede olduğumu internette paylaşmayı durdurdum.
“Gittiğim her yere biber gazı taşıyorum. İşe gittiğim yolu ve girdiğim kapıyı değiştiriyorum.
“Tacizciyi ifşa”
“Bazı taciz mesajlarını Twitter’da herkesin görebileceği şekilde paylaşıyorum. Tacizciyi ifşa ederek utanmasını sağlamaya çalışıyorum.
“Umuyorum ki bu, diğer tacizcilere de bir uyarı olur. Ancak bazı tacizciler buna aldırış etmiyor.
“Amerika’da bulunan kadın medya merkezi, kadınların uğradığı tacizleri raporluyor. Ancak raporlar, sadece kişilerin kendilerini rapor etmelerine dayanıyor.
“Tacize uğrayanların tam sayısını bilmiyoruz”
“Tanınmış gazetecilerin maruz kaldıkları tacizi herkes biliyor. Ama daha küçük çaplı yerlerde çalışan basın mensuplarının uğradığı taciz pek duyulmuyor. Bu nedenle tacize uğrayanların tam sayısını bilemiyoruz.
“Geçenlerde yapılan bir araştırmaya göre kadınlar internet üzerinden yapılan tacizlere daha açıklar. Ayrıca kadınlar erkek meslektaşlarına göre cinayet ve tecavüzle daha çok tehdit ediliyorlar.”
#MoreThanMean
DiCaro’nun sosyal medya tacizlerine dikkat çekmek için hazırladığı video, sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere ulaştı.
Videoda erkekler, DiCaro ve bir başka kadın spor muhabirine Twitter üzerinden gelen taciz mesajlarını okuyorlar. Okudukça tweet’ler daha tehditkâr bir hâl alıyor.
Videonun hızla yayılmasıyla Amerika’da kadın basın mensuplarının uğradıkları sosyal medya tacizleri üzerine tartışmalar başladı.
Kendisine birçok özür mesajı geldiğini söyleyen DiCaro, sosyal medya tacizleri üzerine yürütülen tartışmaların artması gerektiğini ve bu konuda alınabilecek önlemlerin çoğaltılmasının önemini vurguladı.
#MoreThanMean videosu için tıklayın (ŞP/EKN)