Die Welt gazetesinin eski Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel'in yargılandığı davaya bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
‘Örgüt propagandası’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlamasıyla yargılanan Deniz Yücel bir yıl cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
Bugün görülen davanın beşinci duruşmasında Yücel'in 10 Mayıs'ta Berlin'de sunduğu savunmasının dosyaya eklendiği görüldü.
TIKLAYIN - Deniz Yücel Savunma Yaptı: Yaşadıklarımın Sorumlusu Erdoğan
Bir sonraki duruşma 2020'ye bırakıldı
Mahkemede söz alan Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, “Dosya mütalaa aşamasına gelmiştir. Savcının mütalaasını vermesini bekliyoruz” dedi.
Duruşma savcısı da, esas hakkında mütalaanın hazırlanabilmesi için dava dosyasının kendisine sunulmasını isteyerek ek süre talep etti. Bu talebi kabul eden mahkeme, davayı 13 Şubat 2020 tarihine bıraktı.
Ara karar sonrası savunmaya tepki
Ara karar sonrası Mahkeme Başkanı, Deniz Yücel'in mahkemeye sunduğu savunmasında tutuklanması gibi serbest bırakılmasının da hukuksuz olduğunu belirtmesine tepki gösterdi, Yücel'i hukuksuz bir şekilde serbest bırakmadığını belirtti.
Sanık müdafi Ok’a hiç tensip ile tahliye aldınız mı diye soran Mahkeme Başkanı, evet cevabı alınca bu savunmanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Avukat Ok, bir sonraki celsede vereceği savunmasında bu konuya değineceğini söyledi.
Ne olmuştu?
Die Welt Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alındı, "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla sevkedildiği mahkemece 27 Şubat 2017'de tutuklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Bütün bu olayların nedeni meğerse bu teröristmiş. Bu adam terörist, gazeteci değil ve Alman yönetimi ne yazık ki, benim bakanlarımı böyle bir teröristle aynı teraziye oturtuyor. Sıkıntı burada. Almanya Başbakanı Angela Merkel, bana 'Serbest bırakırsanız memnun oluruz' dedi. Dedim ki o gazeteci değil terörist. Deniz Yücel bir ay Almanya Başkonsolosluğu'nda saklandı. Bu adam terörist, gazeteci değil."
Yücel ile aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan gazeteciler Diken internet sitesi editörü Tunca Öğreten, Dicle Haber (DİHABER) Diyarbakır Büro Şefi - editör Ömer Çelik ve BirGün Gazetesi İdari Sorumlusu Mahir Kanaat ile gözaltına alınan DİHA muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü E.S. ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan hakkında hazırlanan iddianameye Yücel dahil edilmedi.
Diğer tutuklulardan Çelik ilk duruşmada, Kanaat ile Tunca ikinci duruşmada tahliye edildi. Silivri Cezaevi'nde 354 gün tutuklu kalan Yücel, iddianamesinin hazırlandığı 16 Şubat 2018'de tahliye edildi.
Tutuklu bulunduğu dönemde cezaevinden AYM'ye bireysel başvuruda bulunan Yücel'in dosyasını olaydan iki yıl sonra 28 Haziran 2018'de inceleyen AYM, Yücel'in tutuklu kaldığı bir yıllık süreyi hak ihlali saydı ve 25 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Tahliye Edildi
TIKLAYIN - Gazeteci Deniz Yücel Hakkındaki İddianame Kabul Edildi
Kaynak: MLSA ve bianet arşivi
(HA)