Aynı gün, İsrail Savunma Bakan yardımcısı Zeev Boim, ateş hattına yaklaşan gazeteciler, bulunmamaları gereken bölgelere geldiklerinden, kendilerini tehlike altına soktuklarını açıkladı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, cinayeti "derin bir öfke" ile karşıladı.
Gazetecilerle birlikteydi
Gazeteci Nezih Darouazi, tanıkların ifadelerine göre, 20 metre mesafeden bir İsrail askerinin açtığı ateş sonucu gözünden vuruldu. Sarı renkle "Basın" yazılı bir yelek giyen gazetecinin yanında, aralarında "Reuter" kameramanı Hassan Titi ve foto-muhabiri Abed Qusini, Filistin merkezli "WAFA" Ajansı muhabirleri Bilal Bana ve yerel bir televizyonun muhabiri Sami El-Assi de bulunuyordu.
Gazetecinin vurulduğu an "Reuters" kameramanınca görüntülendi. Ancak İsrail ordusu, cinayetle ilgili herhangi bir yorum yapmadı.
Feingold: Askerimize saldırı oldu
İsrail ordusu sözcüsü Komutan Sharon Feingold, bir ön soruşturmanın İsrail askerlerinin gazeteci öldürülmeden hemen önce bir saldırıdan kıl payı kurtulduklarını ortaya koyduğunu bildirdi. Ancak yapılan araştırma, saldırının gazetecinin bulunduğu yönden gelip gelmediği konusunda herhangi bir bilgiye yer vermiyor.
Sözcü, "masumların ölümünden dolayı ordunun üzgün olduğunu" bildirerek daha kapsamlı bir soruşturmanın kameramanın ölümü nedeniyle yürütüleceğini açıkladı.
RSF: Dört gazeteci öldürüldü
Nezih Daruazi'nin İkinci İntifada'nın ilan edilmesinden bu yana öldürülen dördüncü gazeteci olduğuna dikkat çeken RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, "Derin öfke içerisindeyiz. Olaya neden olan kişilerin tespit edilmesi ve gerektiğinde cezalandırılması amacıyla ciddi bir soruşturmanın ivedi olarak açılmasını istiyoruz" dedi.
13 Mart 2002'de, "Corriere della Sera" gazetesi foto-muhabiri muhabiri Raffaele Ciriello, Ramallah'ta silahlı çatışmaları izlerken kurşunla öldürülmüştü. Silahlı bir Filistinli grubunun arkasında bulunan gazeteci, 150 metre mesafede bulunan bir İsrail tankından açılan ateş sonucu can vermişti.
12 Temmuz 2002'de ise, serbest çalışan foto-muhabiri Imad Abu Zehra, İsrail zırhlı araçlarından ikazsız ve ortada bir tehdit yokken açılan ateşle ayağından yaralandıktan sonra Cenin'de öldü.
21 Eylül 2002 gecesi, "Filistin'in Sesi" radyosu muhabiri Issam Hamza Tillawi, İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu Ramallah'ta öldürüldü.
2003'te 4 gazeteci yaralandı
Yılbaşından bu yana da en az dört gazeteci, İşgal altındaki topraklarda haber peşinde koşarken yaralandılar. 2002'de yaralanan gazetecilerin sayısı ise 8 idi. (BB)