Dicle Üniversitesi'ne bağlı Siirt Eğitim Fakültesinin sorunlarına dikkat çektiği haber ve yazılar nedeniyle Dekan Cemal Ergun Çelik'in kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla tazminata mahkum edilen 53 yıllık gazeteci Cumhur Kılıççıoğlu (71) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.
17 Haziran 2008'de Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi, dört yazıda davalıya hakaret içeren unsur bulunduğu gerekçesiyle Siirt Mücadele gazetesi sahibi Kılıççıoğlu'yu, mahkeme giderleri dahil 3 bin 200 TL tutarında manevi tazminat ödemesine hükmetmişti.
"Mahkumiyet gazetecilerin cesareti da kırar"
Gazetecinin kararın bozulması için 22 Temmuz'da yaptığı başvurudan olumlu yanıt alamadı. Siirt İcra Dairesi, 23 Aralık'ta gazeteciye icra emri çıkardı. Eğitim alanındaki sorunlara dikkat çekmekten başka bir çabada bulunmadığını ifade eden gazeteci, bunun üzerine AİHM'ye başvurdu.
Başvurusu dolayısıyla bir açıklama yapan haberci, "Mesleki geçmişim, aile terbiyem, felsefi görüşüm ve insan sevgisi toplumun vazgeçilmez kurallarına saygılı olmayı öğretti. Gazetecinin doğal işlevi olan eleştiriyi "iyileştiri"ye dönüştüren sıcak ve sevecen yaklaşımım bana meslek yaşantımda 43 ödül kazanma onurunu verdi" dedi.
Kılıççıoğlu, mahkumiyetiyle, "gazetecinin iyileştirme, şehrine hizmet etme gayretinin engellendiği, diğer meslektaşlarının da cesaretinin kırıldığını" belirtti. Gazeteci, halkın olaylarının tartışılmasına dönük imkanların kısıtlandığı, bilgi sağlama akışının da sekteye uğratıldığını savundu.
Fakültenin eksiklerini dile getirirken cezalandırıldı
25 Mart 2005 tarihinde çıkan "Siirt Eğitim Fakültesinin Bugünkü Eksiklikleri" ve "Siirt Eğitim Fakültesinin acil çözüm bekleyen sorunları" başlıklı haberler yayımlayan Kılıççıoğlu, Çelik'in gönderdiği tekzibi eleştirdiği 25 Nisan 2005 tarihinde "Türkçe yazmasını bilmeyen yalan sever doçent"; "Sireti suretinden belli" ve "ata et, it'e ot yedirmeye hayır" ile "Dekan vekilinin eski marifetleri ortaya çıktı", "Doçent değil mahalle kabadayısı" ifadelerinin geçtiği haber ve yazılardan yargılanıyordu.
Yargıtay'ın ilk kararını bozduğu Asliye Ceza Mahkemesi, böylece ikinci yargılamada yine gazeteciyi mahkum etti. 5 Haziran 2008'de de Siirt Asliye Ceza Mahkemesi, gazeteciyi eski Ceza Yasası'nın 482/4 maddesi uyarınca ertelemeli bin 519 YTL adli para cezasına mahkum etmişti.
Varol'un şikayetiyle de mahkum oldu
Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asaf Varol'un şikayetiyle Kılıççıoğlu, 354 gün adli para cezası karşılığında 7 bin 080 YTL adli para cezasına mahkum edilmiş; beş yıl süreyle "yargı denetimi" baskısıyla yaşayamaya başlamıştı.
Varol'un ceza davasının 5 Haziran 2008'de 7 bin 080 YTL adli para cezasıyla sonuçlanmasını göz önünde bulunduran Siirt Asliye Hukuk Mahkemesi, 30 Temmuz 2008'de de gazeteciyi, 2 bin 500 YTL tazminata mahkum etmişti.
18 Şubat 2008'de çıkan "Üniversite'nin Kopyacı Mahmut'u" haberinde, Varol'un Siirt Kültür Kurultayı için kaleme aldığı önsözle, Elazığ Kültür Kurultayı için yazdığının aynı olması "intihal" olarak değerlendiriliyordu. Kılıççıoğlu, BİA2 Proje Danışma Kurulu üyesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin de üyesi. (EÖ)