Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 1 Şubat 1979'da Mehmet Ali Ağca'nın saldırısına uğrayıp öldürülen, dönemin Milliyet gazetesi genel yayın yönetmeni ve başyazarı Abdi İpekçi'yi andı.
İpekçi'nin 42. ölüm yıl dönümü nedeniyle yayımlanan açıklamada, "Halkın yararına gazetecilik yapan, halkın haber alma, bilgi edinme hakkına saygı gösteren, doğruluğunu kontrol etmeden haber yayınlamayan Abdi İpekçi, gazetecilerin örgütlenmesi ve basın meslek ilkelerinin yaşama geçirilmesi konusundaki çabalarıyla da örnek bir isimdi" denildi.
Dürüst haberci
TGC'nin açıklaması, şöyle devam etti:
"Toplu sözleşmelerin ilk imzalanışına öncülük etmişti. Muhabirliğin önemini ortaya çıkarmış, devlete ilişik gazetecilik yapmak alışkanlığından basını kurtarmıştı. Dürüst habercilik yapan, yalan haberlere, iftiralara yer vermeyen, atlama pahasına da olsa doğrulatılamayan hiçbir haberi kullanmayan, siyasi partilere eşit uzaklıkta durmayı beceren bir genel yayın yönetmeniydi.
"1961 yılında 212 Sayılı Yasa çıktığında ana akım medyada yer alan dokuz gazetenin patronu, üç gün süreyle gazete çıkarmayarak yasayı protesto etmişlerdi. O günlerde Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın toplumu habersiz bırakmamak için çıkardığı Basın Gazetesi'ne de Abdi İpekçi önderlik etmiş, halkın haber alma hakkını engelleyen sermaye gazetelerinin bu tutumuna karşı çıkmıştı.
TIKLAYIN - Gazeteci Abdi İpekçi Cinayeti
"Tetiği çektiren karanlık güçler..."
"Abdi İpekçi cinayetinde tetiği çektiren karanlık güçlerin hâlâ ortaya çıkarılmamış olması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılamaması, günümüzde de gazetecilere yönelen tehditlerin, saldırıların sürmesinde önemli rol oynamaktadır.
"Gazeteci cinayetleri demokrasi ve siyaset ayıbıdır. Abdi İpekçi'yi bir kez daha sevgiyle anarken gazetecilere yönelik saldırı ve cinayetlerdeki 'cezasızlık' uygulamasından vazgeçilmesi için çağrımızı yineliyoruz."
TIKLAYIN - Uğur Mumcu Yazdı: Abdi İpekçi...
"Sorgulamaya çağırıyoruz"
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da, RSF Türkçe Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 20 Ocak'ta Musa Anter davası görüldü, 24 Ocak'ta Uğur Mumcu'yu andık. Yarın Hrant Dink davasına devam edilecek ve Abdi İpekçi'yi yine saygıyla anacağız. Yetkilileri geleceği de karanlıkla örten bu ağır adaletsizlik mirasını sorgulamaya çağırıyoruz" dedi.
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Raporları'nın 20 yıllık öyküsü
Abdi İpekçi kimdir?
1929 yılında İstanbul'da doğdu. 1948 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. 1943-1948 yılları arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayımlandı. Yeni Sabah (1948-1949) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak çalıştı. 1951'de İstanbul Ekspres Gazetesi'nde yazı işleri müdürlüğü yaptı.
1954'de yeni bir atılımla biçim ve içerik değiştirerek yayın hayatına giren Milliyet Gazetesi'nde genel yayın müdürü oldu. Aynı gazetede 1959'dan itibaren başyazar olarak da görev aldı. 1959'da Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanlığı görevinde bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) başkanvekilliğini üstlendi. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ikinci başkanlığına seçildi.
"Afrika, İhtilalin İç Yüzü", "Liderler Diyor ki", "Dünyanın Dört Bucağından" adlı kitapları yayımlandı. 1 Şubat 1979'da İstanbul Maçka'da evinin yakınlarında Mehmet Ali Ağca tarafından katledilldi.
(DŞ)