Haberin İngilizcesi için tıklayın
Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin soruşturmada tanıkların ifadesi alınıyor.
Soruşturma kapsamında, aralarında Türkiyeli ve yabancı uyruklu 22 çalışan bugün ifade vermek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi.
TIKLAYIN - Suudi Arabistan Kaşıkçı'nın Konsoloslukta Öldürüldüğünü Kabul Etti
Anadolu Ajansı haberinde soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı'nca yürütüldüğü ancak ifadelerin birden fazla savcı tarafından alındığı belirtildiği.
Soruşturma kapsamında 19 Ekim 2018 Cuma günü 23 çalışanın tanık sıfatıyla ifadesi alınmıştı.
Konsolosluk tatil edildi iddiası
Anadolu Ajansı ifade veren tanıkların "Olay günü kendilerine izin verilmesi gibi durumun olmadığını ve normal mesai bitiminde (saat 15.30) konsolosluktan ayrıldıklarını" söylediklerini aktardı.
Cemal Kaşıkçı’dan 2 Ekim'de gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha haber alınamamıştı. Kaşıkçı’nın ölüm haberi doğrulanana kadar çıkan ve basına yansıyan iddialardan biride Kaşıkçı’nın konsolosluğa girdiği günü çalışanlara izin verildiği ve evlerine yollandıkları da vardı.
Tanık gazetecilere konuştu
İfade işlemlerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan konsoloslukta şoför olarak çalıştığını anlatan bir tanık, savcıların kendilerine, "olay günü konsoloslukta olağanüstü bir durum olup olmadığı, daha önce de konsolosluğa gelen Cemal Kaşıkçı ile dışarıdan gelen 15 kişiyi görüp görmedikleri, kaç yıldır çalıştıkları, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin ne olduğu ve nereli oldukları" yönünde sorular yönelttiğini söyledi.
Ne olmuştu? |
Cemal Kaşıkçı’dan, konsolosluğa girdiği 2 Ekim, saat 13.00’ten beri haber alınamıyor. Kaşıkçı'ya konsolosluğa ilk başvuru yaptığı 28 Eylül'de “Evrakların hazır değil” denmiş, 2 Ekim’de gelmesi istenmişti. TIKLAYIN – Cemal Kaşıkçı’nın Son Görüntüsü Yayınlandı Kaşıkçı’nın konsolosluğa giriş görüntüleri de Washington Post gazetesince yayınlandı. Çıktığına dair ise herhangi bir görüntü yok. Ancak aynı gün Suudi Arabistan’dan gelen dokuz kişinin, olayla bağlantılı olduğu iddia edildi. Reuters ve Türkiye’den gazetecilerin yanı sıra, Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cesedinin konsolosluktan çıkarıldığını iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında Suudi Arabistan Başkonsolosluğundaki adli işlemleri yürütmek üzere bir başsavcı vekili ve bir cumhuriyet savcısı görevlendirdi. 20 Ekim'de Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" belirtildi. |
(HK)