*Fotoğraf: MA
Diyarbakır’da 16 Haziran’da 16 meslektaşıyla birlikte tutuklanan gazeteci Ömer Çelik’e gönderilen mektuplar “sakıncalı” denilerek verilmedi.
Çelik'in, meslektaşı Mehmet Güleş'e 28 Haziran’da yazdığı mektup, cezaevi tarafından "sakıncalı" bulunarak el konuldu. Mektuba el konulmasına gerekçe olarak ise, "... Basın ve yayın organlarında yayınlamak istemiş olduğu yazısında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devlet kurumlarını, hakim ve savcılarını asılsız ve küçük düşürücü ithamlarda bulunarak kişileri hedef gösterdiği ayrıca; örgüt içi iletişim ve şifreli haberleşmeye neden olabileceğinden..." denildi ve sakıncalı gösterildi.
TIKLAYIN-Diyarbakır'da tutuklanan gazeteciler kimdir?
"Mektup değil, haberler var"
MA’nın haberine göre; Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Müdürlüğü, gazeteci Deniz Tekin’in Çelik’e gönderdiği mektubu ise; “Çelik hakkında çıkan haberlerin çıktısının olduğu” için el koydu ve vermedi.
Cezaevi yönetimi gerekçe olarak, "Gönderinin mektup mahiyeti taşımadığı çeşitli gazete ve internet haber sitelerinde alıntı yapılmış haberlerin yer aldığı bilgisayar çıktısı" olmasını gösterdi.
Çıktıların renkli fotokopi olmasını da gerekçe sunan cezaevi yönetimi, haberlerin yer aldığı gazete ve internet sitelerini “örgüt lehine yayınlar yapan siteler” olduğunu iddia etti.
TIKLAYIN-Gazetecilik sorgulandı: "Kürt sorunundan kastınız nedir?"
"Siyasi partilerin logosu var, zora sokar
Çıktısı alınan haberlerde siyasi partilere ait bayrak ve logo bulunduğunu belirten Mektup Okuma Komisyonu, kararı 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmeliğin 76'ncı maddesine dayandırarak, mektubun "kurumun asayiş ve görevlilerini tehlikeye düşüreceğini" ileri sürdü.
Karar da ayrıca, resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazetelerin Ceza İnfaz Kurumu'na alınmayacağı belirtilmesi de dikkat çekti.
Çelik'in avukatı, mektuplara el konulmasına itiraz edecek.
TIKLAYIN-Tutuklu Gazeteci Çelik: Kral Kadar Medya da Çıplak
Ne olmuştu?
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 20'si gazeteci 22 kişi 8 Haziran'da gözaltına alındı.
Sekiz gün gözaltında tutulan 22 kişi 15 Haziran'da savcılığa çıkarıldı. Bir gün boyunca devam eden ifade işlemlerinin ardından Nöbetçi Sulh Mahkemesi'ne sevk edilen JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin 16 Haziran günü sabah saatlerinde tutuklandı.
Gazeteci Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram, Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
(RT)