Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar, kaleme aldığı “Fezlekeleri Okumak Hakkımız” yazısından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın şikayetiyle Ocak ayında yargılanmaya başlayacak.
Yakında Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. Maddesinden hakim karşısına çıkacak olan gazetecinin 18 Temmuz 2014’te kaleme aldığı yazısında Erdoğan’lara hakaret ettiği ileri sürülüyor.
30 Ekim’de Cumhuriyet savcısı Vedat Yiğit’in kaleme aldığı iddianameyle açılan dava 29 Ocak, saat 10.30’da başlayacak.
“Haberdar olmak halkın hakkıdır” dediği için
Dündar'a 18 Kasım’da tebliğ edilen dava, yolsuzluk iddialarını gündeme getiren veya eleştiren Musa Kart, Canan Coşkun, Meriç Şenyüz ve Mehmet Demirkaya gibi gazeteci ve karikatüristi yargılayan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Dündar, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kaleme aldığı yazısında, “Böylesine kritik bir seçim arifesinde, yarışan adaylardan biri hakkındaki bu kadar önemli suçlamalardan haberdar olmak, halkın hakkıdır. Anayasa Mahkemesi, yayın yasağını kaldırmalı, fezlekeler ortaya çıkarılmalı, konu Meclis’e taşınmalıdır. Çankaya, yolsuzluğa sığınak olamaz. Suçlular, er ya da geç yargılanacaktır” diye yazmıştı.
3 Aralık’ta tebliğ edilen tebliğe göre Savcı Yiğit, haberden yer alan unsurların soruşturmanın gizliliğini ihlal etmediğini ancak “Şüphelinin eylemi kül halinde hakaret suçunu oluşturuyor” diyerek Erdoğan’lara hakaret oluşturduğunu savunuyor.
Dündar hakkında, 17 ve 25 Aralık operasyonları ile ilgili kaleme aldığı 1 Temmuz tarihli “Erdoğan’ın yumuşak karnı”, 18 Temmuz tarihli “Fezlekeleri okumak hakkımız”, 2 Ağustos tarihli “Bilal...Ay Özür dilerim, Arkadaş” ve 3 Ağustos’ta çıkan “Arkadaş’ın Babası 1” başlıklı yazılarına ilişkin üç soruşturma açılmıştı. Gazeteci Eylül başında savcıya ifade vermişti.
“Erdoğan yargılanacaktır” yazısına da şikayet
Erdoğan, Can Dündar’ın eski Başbakanın siyasi yaşamını sürdürmesi için halk önünde aklanması gerektiğine işaret ettiği 18 Nisan 2014 tarihli “Erdoğan yargılanacaktır” yazısı nedeniyle de avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
AYM’ye altı bireysel başvuru
Son dönemde yayın yasakları ve seri tekzip talepleri karşısında okurlarını “yasağa uymayacağız” veya “haberimizin arkasındayız” diyerek bilgilendiren Cumhuriyet gazetesi, bugüne kadar Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı kapsamında altı dosyayı taşıdı.
Hükümeti sarsan 17 ve 25 Aralık 2013 yolsuzluk iddialarına ilişkin verilen yayın yasakları, Adana’da durdurulan TIR’lara dair yayın yasağı, cumhuriyet.com.tr sitesine getirilen erişim yasağı, yayınlara verilen tekzip ce düzeltme dosyası ve Fethullah Gülen’in kazandığı bir tazminat davasını AYM’ye yapılan başvurular arasında yer alıyor (EÖ).