Avukatı Göksel Arslan, "Uyum Yasaları benimsendi diye basına hapis kalkmadı. Halk ve gazeteciler yanılıyor" dedi.
Gazeteci Bayrampaşa Cezaevi'nde
Savcılığa çıkarılan 31 yaşındaki gazeteci Çamyar, hakkında verilen tutuklama kararı vicahiye çevrilerek Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.
Bianet'e açıklama yapan avukat Göksel Arslan, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi ve İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin basın davaları kapsamında gazeteciye verdikleri kesinleşmiş hapis cezaları bulunduğunu bildirdi. Bu hapis cezalarının yanı sıra gazeteci Çamyar, 60 milyar liranın üzerinde para cezasına mahkum edildi.
Arslan: "Gazeteci için hapse devam"
Uyum Yasaları'nın eleştiren avukat Arslan şu uyarıyı yaptı :
* Uyum Yasaları'nın çıkması basın yoluyla işlenen suçlarda hürriyeti bağlayıcı cezaları verilmesini engellemiyor.
* Halkta ve gazetecilerde bir yanılgı var. Oysa ki, eski düzenlemeler sürüyor.
2000'de hapse girdi, tahliye oldu
6 Mart 2000'de polis, gazeteci Çamyar'ın evinde arama yapmıştı. Çamyar, hakkında İstanbul 2 No'lu DGM'sinin yakalama emri bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. 8 Mart'ta İstanbul DGM savcılığına çıkarılan Çamyar, yayın yoluyla "Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) örgütüne yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuklanmıştı. Ümraniye Cezaevi'ne gönderilen Çamyar, 20 Nisan 2000'de tahliye edilmişti.
Cezaevi haberlerine para cezası
İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan gazeteci, 22 Kasım 2000'de, 4 milyar lira para cezası çarptırılmıştı.
Gazetenin 1 Ekim 1999 tarihli nüshasında çıkan "Hücreleri Parçalayacağız", "Faşist Barbarlığa Karşı Genel Direniş" ve "Katliam Sonrası TİKB Eylemleri" başlıklı haberler nedeniyle Çamyar, "Yasadışı örgüte yardım ve yataklık" (TCK 169. maddesi) ve "Halkı sınıf ve ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik" (TCK 312) iddiasıyla yargılandı ve suçlu bulundu.
O dönemde, "Alınterimiz" gazetesine de 5680 Sayılı Basın Kanunu'nun Ek 2/1 maddesi uyarınca da 15 gün yayın durdurma cezası verilmişti. (EÖ/BB/NK)