Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) üyelerinden oluşan heyetin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye, IPI Türkiye Komitesi’nin Türkiyeli üyeleri Burcu Karakaş ve Emre Kızılkaya alınmadı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç ile çarşamba sabahı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile perşembe sabahı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile de aynı günün öğle sonrası görüşen tüm heyetten Milliyet gazetesi muhabiri Karakaş ve Hürriyet gazetesi muhabiri Kızılkaya, Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleşen görüşmelere alınmadılar.
Karakaş: Kapıdan çevrilmek hoş değildi
Görüşmeye neden alınmadıkları konusunda kendilerine doyurucu bir açıklama yapılmadığını bianet’e ifade eden Karakaş, “Kendi ülkemizde, yurtdışından gelen meslektaşlarımızın resmi makamlarca düzenlenen görüşmede kapıdan çevrilmemiz hoş değildi. Üstelik, buraya basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili gözlemlerde bulunmaya gelmiş bir gazeteci heyetine bu yolla verilen mesaj da ironik oldu” dedi.
“Erdoğan’la onlar görüştü, biz görüşemedik”
“Görüşme talebimizle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan olumlu yanıt geldi ancak heyette sadece yabancı temsilcilerin olmasını istediler. Şaşırdık. Erdoğan ile onlar görüşebildi, biz görüşemedik. Ondan sonra Davutoğlu görüşmesi belli oldu. Görüşmenin Köşke giden ekiple yapılacağı belirtildiği için o görüşmeye de katılamadık”.
Uluslararası heyetle görüşen Erdoğan'ın yine uluslararası medya organlarından şikayetçi olduğu ve görüşmede, "Her geçen gün internete daha da karşı oluyorum" dediği ifade ediliyor.
NYT ve CNN’den şikayetçi
Görüşmede Erdoğan'ın “bir kısım” Türkiye medya organları yanı sıra The New York Times ve CNN International gibi medya organlarını eleştirdiği belirtiliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Türkiye'de basın özgürlüğünün durumunu savundukları da ifade ediliyor.
Görüşmelerde, Haşim Kılıç’ın Türkiye’de ifade özgürlüğünün önemine işaret ettiği, Bozdağ’ın, tutuklu gazetecilerden söz ederken son dönemde onlarca medya temsilcisinin tahliye edilmesine yol açan politikalara işaret ettiği ve her zaman işbirliğine açık olduğunu belirttiği, Kılıçdaroğlu’nun da basın özgürlüğü bakımında sorunlara vurgu yaptığı öğrenildi. (EÖ).